Laver hærværk, fordi de keder sig

Bus-hærværket i Finlandsparken i Vejle er et udslag af, at de unge keder sig i efterårsferien. Fore fire år siden skete nøjagtig det samme.

I efterårsferien i 2009 blev to containere sat i brand - og tre ruder i en bybus knust med store sten. I samme efterårsferie var en politibil blevet angrebet af unge.

I 2009 blev hærværket forklaret med at en ny gruppe udlændinge - fra familier fra Gellerup og Vollsmose - var flyttet til kvarteret. Men lederen af Nørremarkens Fritidscenter, Leif Hansen, sagde dengang, at noget af uroen er kulturbestemt:

- Klubben lukker kl. 22 - og danskerne går hjem. Men de udenlandske unge bliver ude - og så har de ikke noget at give sig til, sagde han til TV SYD i oktober 2009.

Keder sig stadig

TV SYD har besøgt Nørremarken i Vejle igen efter de seneste stenkast.

Og Leif Hansen er stadig overbevist om, at balladen skyldes at de unge keder sig.

I 2009 bebuede kommune og politi, at der skulle arbejdes på at bryde det kulturelle mønster. Bl.a. håbede Leif Hansen og kommunen på at kunne dæmme op for bande-tendenserne, som også tidligere har belastet Nørremarken i Vejle.

Også hos politiet er de klar over, at der sker mere hærværk, når de unge ikke skal op og i skole næste dag. Vagtchefen hos Sydøstjyllands Politi bekræfter, at der ofte er mere uro i efterårsferien - og vinterferien.

Lokket i baghold

Moldevej har også tidligere været ramme om stenkast. For ni år siden blev en bybus lokket i et regulært baghold på Moldevej, og chaufføren følte sig truet på livet, da en flok unge kastede sten mod bussen.