Line har muskelsvind - i dag vandt hun det første internationale stævne i paradressur i Danmark

Line Munk Madsen er passioneret dressurrytter. I dag vandt hun sin klasse ved et internationalt stævne hos Blue Hors i Randbøldal.

26-årige Line Munk Madsen fra Thy har muskelsvind. Hun fik diagnosen som 18-årig.

I dag søndag vandt hun sammen med hesten Hønnerups Beebop sin kategori i para-dressurridning ved et internationalt stævne i Randbøldal ved Vejle. 

- Det er fantastisk, og jeg er så glad, siger en lykkelig Line Munk Madsen. 

En meget glad Line Munk Madsen efter dagens sejr.
En meget glad Line Munk Madsen efter dagens sejr.

Hendes sygdom har ikke ikke forhindret hende i at dyrke ridning, en sport hun begyndte med allerede som 6-årig.

I dag rider hun for landsholdet som grad I-rytter og vandt sit første internationale stævne sidste år i Belgien. Hun rider stævner i det meste af Europa, da der ikke er stævner på hendes niveau her i Danmark.

Stævnet på Blue Hors i Randbøldal er det første i Danmark.

-  Det betyder alt. Det er en kæmpeoplevelse og et fedt sted at være, siger en glad Line Munk Madsen.

Det er Parasport Danmark og dressurcenter og stutteri Blue Hors, der er ejet af Lego-familien, som i samarbejde med Vejle Kommune har arrangeret stævnet i Randbøldal. 

- Her på Blue Hors, ønsker vi at åbne for hele verden, så da muligheden bød sig for at arrangere et internationalt stævne sammen med Parasport Danmark og Vejle Kommune, så slog vi til, siger Blue Hors direktør Ole Magnus Petersen, og fortsætter:

- Vi gentager gerne sucessen med at arrangere et parasportsstævne. Vi har både set superdygtige ryttere og mødt meget inspirerende mennesker, så det vil vi gerne gentage.

Omkring 50 af de bedste paradressurryttere fra hele verden har fra torsdag til søndag konkurreret mod hinanden. 

Formålet med klassifikation er at inddele ryttere med et handicap i grupper for at sikre så fair en konkurrence som mulig:

  • GRAD I: Kan f.eks. være ryttere, der har spasticitet eller styringsbesvær i alle fire ekstremiteter (ben og arme), og hvor kropsbalancen er meget dårlig. Håndtag, elastikker om støvle/stigbøjle. Strop fra stigbøjle til gjord. To piske. Jagttøjle/løkketøjle. Hilser med hovedet. Sikkerhedsvest.
  • GRAD II: Kan f.eks. være ryttere med problemer i både arme og ben eller ben og ryg som følge af medfødte misdannelser. Rygmarvsskadede, hvor skaden sidder meget højt, og den siddende balance er meget dårlig. Håndtag, blød sadel, ingen stigbøjler, to piske, stemme. Hilser med hovedet.
  • GRAD III: Kan f.eks. være ryttere med halvsidige lammelser. Lammelser i begge ben, og hvor der er lidt bækkenfunktion. Rygmarvsskadede, hvor den siddende balance er bedre end i grad Ib. Dobbelt lårbensamputerede. Jagt-/løkketøjle. Én pisk. Tværstang på tøjlen. Må ride med kun én hånd. Hilser med hovedet. 
  • GRAD IV: Kan f.eks. være ryttere med halvsidige lammelser med nogen bækkenfunktion. Rygmarvsskadede med nogen gangfunktion (inkomplet paraplegi med delvise lammelser i benene/bækkenet. Inkomplet tetraplegi med dårlig funktion i alle fire ekstremiteter samt krop). Dårlig funktion i begge arme. Højt benamputerede på den ene side. Vægte på støvler, rygstøtte, jagt-/løkketøjler. Hilser med hovedet. Kwick Out stigbøjler, to piske, blødt håndtag. Hilser med hovedet.
  • GRAD V: Kan f.eks. være ryttere, der er amputeret på det ene lår, det ene eller begge underben eller den ene arm. Kan have lettere påvirkning af hele kroppen eller meget nedsat syn. Elastik om støvle/stigbøjle. Strop stigbøjle/gjord. To piske. Med/uden kandar. Jagttøjler/løkketøjler. Hilser med hovedet.