Lodsejere frygter omdiskuteret motorvej: Hyrer biolog til at finde truet dyreart

En gruppe lodsejere er så trætte af, at Hærvejsmotorvejen muligvis skal gå igennem Randbøl-området, at de har hyret en biolog, der har fundet en truet dyreart i området.

Et højt, sammentrykket hoved, et lysegråt bånd langs ryggens sider og en afstumpet snude.

Det er kendetegnene for det markfirben, som nu muligvis kan spænde ben for den omdiskuterede Hærvejsmotorvej. I hvert fald hvis det er op til beboerne i Randbøl-området, hvor en af de mulige linjeføringer for Hærvejsmotorvejen skal gå igennem.

Myndighedernes såkaldte VVM-undersøgelse af området har tidligere konkluderet, at der ikke er noget i vejen for at opføre motorvejen i området, men det tager beboerne i området ikke for gode varer.

Motorvejsfrit område

40 lodsejere har derfor slået sig sammen og oprettet en lokal gruppe, der går under navnet Naturkomiteen, og de er villige til at lade deres grunde frede, hvis det kan betyde, at området bliver motorvejsfri.

quote

Jeg havde ikke regnet med at finde markfirbenene. Men allerede efter et par minutter så havde jeg fundet den første.

Mathias Fløe Holm, jordbrugsteknolog og konsulent.

De har derfor nu hyret en biolog i håb om, at han kan finde noget, som statens biologer har overset. Kort efter han startede sin undersøgelse, fandt han en truet dyreart. 

- Jeg havde ikke regnet med at finde markfirbenene. Men allerede efter et par minutter så havde jeg fundet den første, siger Mathias Fløe Holm, der er jordbrugsteknolog og konsulent. 

Mathias Fløe Holm er nemlig den konsulent, som Naturkomiteen selv har hyret.

Tre markfirben fundet

Indtil videre har biologen fundet tre markfirben i området.

- Vi kan bruge det til at standse ulykken og få politikerne til at stoppe op og tænke sig om. Ja, det er vigtigt, vi henter vores børn til tiden, men vi mener også, det er vigtigt, at de kan opleve vild, stor, dansk natur, siger Mette Brudvig, der er medlem af Naturkomiteen. 

Efter planen er biologens undersøgelse færdig om en uge – og den kan forlænges afhængig af, hvad han finder.

En truet art

Biologen fortæller, at markfirbenene er en truet art, og det er ikke noget, man støder på overalt, også selvom forholdene er i orden. Dette bekræfter flere uafhængige biologer til undersøgelsen, som vi har talt med.

quote

Det er ikke en showstopper at finde fredede arter. Man laver kompenserende tiltag, så arten kan opretholde sin levevis.

Leif Hald Pedersen, projektleder, Vejdirektoratet.

Fundet skaber derfor stor glæde i Naturkomiteen.

- Vi er godt klar over, hvad der er af forskellige ting og sager her, og vi kunne se, at det ikke fremgik i statens undersøgelse af området, og så er vi nødt til at dokumentere det. Det handler om dokumentation, og nu har vi fået dokumenteret, at vi faktisk har fundet tre, siger Henning Have, der er medlem af Naturkomiteen.

Naturkomiteen består af 40 lodsejere. På billedet ses fem af dem.
Naturkomiteen består af 40 lodsejere. På billedet ses fem af dem.
Foto: Mette Brudvig / Naturkomiteen

Markfirbenet med på forhandlingsbordet

Hærvejsmotorvejens endelige skæbne kan forventes at blive offentliggjort indenfor de næste par uger. Niels Flemming Hansen, der er transportordfører for Det Konservative Folkeparti (C), siger, at forhandlingerne om Hærvejsmotorvejen er tæt på en afslutning, og han undrer sig over, at beboernes biolog finder markfirbenet, når statens undersøgelse ikke gjorde. 

- Jeg er nødt til at sige, at jeg stiller spørgsmålstegn ved myndighedernes undersøgelse: Hvor grundig har den i virkeligheden været? Og er der mere i området, vi skal holde fokus på, siger Niels Flemming Hansen (C).

Niels Flemming Hansen er transportordfører for Det Konservative Folkeparti (C).
Niels Flemming Hansen er transportordfører for Det Konservative Folkeparti (C).
Foto: Steen Brogaard

Transportordføreren kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, om fundet af markfirbenene kan påvirke planerne om Hærvejsmotorvejen.

- Det, som kommer til at ske nu, er, at jeg kommer til at stille ministeren nogle spørgsmål om det og spørge, hvad oplever ministeriet, der får af betydning, for der et juridisk spor i det her. Hvis man ved, der er firben, som ikke er fundet under undersøgelsen, hvad må man så? Det skal vi have afklaret, for vi skal ikke begå ulovligheder, siger Niels Flemming Hansen (C).

Yderligere undersøgelser

Ifølge Leif Hald Pedersen, der er projektleder ved Vejdirektoratet, vil der være yderligere undersøgelser, hvis det bliver besluttet at kortlægge omfanget af den fredede dyreart.

- Det er ikke en showstopper at finde fredede arter. Man laver kompenserende tiltag, så arten kan opretholde sin levevis, siger Leif Hald Pedersen.

Han tilføjer:

- Vi vil lave den på bedst mulige grundlag, og hvis nogle har noget at bidrage med, så tager vi gerne imod.

Projektlederen fortæller, at direktoratet har lavet 800 undersøgelser i de forskellige linjeføringer.

Men kampen er ikke slut for lodsejerne endnu. 

- Vi vil blive ved med at arbejde med lodsejerne og stille det her spørgsmål, om vi ikke også har noget her, vi skal passe på, siger Mette Brudvig.

linjeføring_hærvejsmotorvejen
Foto: Vejdirektoratet