Lokal køkkenchef konkurrerede med kartoflen som hovedingrediens

Der var kartofler i kassevis, da Danmarks bedste kokke konkurrerede med kartoflen. Mikkel Klintmann fra Aarøsund Badehotel ved Haderslev var trukket i forklædet.

Artiklen er opdateret med den korrekte menu, som Mikkel Klintmanns deltog med i kartoffelkonkurrencen.

Runde, store, små, lyse og mørke. Kartoflen fås i flere hundrede udgaver, og i dag var den hovedingrediens til kokkekonkurrencen 'Kartoffelprisen 2021' i Vejle, hvor i alt seks kokke var udtaget.

Mikkel Klintmann fra Aarøsund Badehotel deltog sammen med sin kokkeelev, og de lagde vægt på at tage læring med hjem fra konkurrencen, selvom der var forventninger til resultatet.

- Vi skal ligge i top tre, men hvis vi ikke gør, ser vi det som udvikling, siger Mikkel Klintmann, kort inden dagens konkurrence gik i gang.

Til Kartoffelprisen 2021 skulle de udvalgte kokke trylle med alverdens kartoffelsorter.
Til Kartoffelprisen 2021 skulle de udvalgte kokke trylle med alverdens kartoffelsorter.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Flere kartofler på bordet

I alt fem dommere havde sat sig til rette ved dommerbordet, og en af dem var den tidligere Michelin-kok Per Mandrup, som også var arrangør af konkurrencen. Han understreger vigtigheden i at fokusere på den mangeformede rodfrugt.

- Kartoflen har brug for at få en renæssance af flere årsager. Blandt andet fordi den er ret sund, og den er meget mangfoldig i sin anvendelse. Hvis vi kigger på klimadagsordenen, så er den meget klimavenlig i forhold til for eksempel ris og pasta, siger Per Mandrup, og det betyder noget.

- Det er vigtigt for os, for vi er måske lidt et kartoffelland, hvis man kan tillade sig at sige det sådan, og hele vores sundhedsprofil ændrer sig væsentligt, når vi bliver ved med at spise meget ris og pasta. Så hvis vi kan få kartoflen på dagsordenen, så tænker jeg også, at vi kan gøre noget, der er lidt sundere for alle, siger Per Mandrup.

Udenfor top tre

Efter tre retter, servering og rengøring blev de seks kokke bedømt. For Mikkel Klintmann blev det i dag til en fjerde plads, og selvom han desværre ikke nåede sin målsætning om en top tre placering, fortryder han ikke sin deltagelse.

- Vi har fået god og konstruktiv feedback, og det er første gang, vi stiller op i en konkurrence, så vi er stolte og glade over vores fjerde plads, for det er et helt andet set up at deltage i en konkurrence end at lave mad på hotellet, siger Mikkel Klintmann efter konkurrencen og fortsætter: 

- Vi har helt sikkert fået mere mod på at udvikle os og lært, hvor vigtigt det er at eksperimentere og lege i køkkenet. Fremover vil jeg sørge for at skabe tid til at prøve ting af i køkkenet, selvom de ikke nødvendigvis ender på menukortet med det samme. 

Mikkel Klintmann præsenterede denne menu til Kartoffelprisen 2021: 

  • Forret: Chutney på selleri, løg, menty. Sifon på ristet kartoffelskræller. Stegtkartoffel af Royal. Chips på små Plenty. Bagt sandart toppet med kaviar.
  • Hovedret: Røget kartoffelmost af Mente. Confiteret kartoffelbånd. Sprød kartoffelned. Sauce fyldt med æble og løg. Stegt kylling
  • Dessert: Panna Cotta på ristet kartoffel. Nylig æblecreme. Kartoffelis på ristet fløde. Marcipancrumble. 

Værd at vide om Kartoffelprisen

  • Det er tredje gang, Kartoffelprisen afholdes i Vejle
  • Formålet med Kartoffelprisen er at sætte kartoflen på dagsorden  og gøre den mere mangfoldig ved at anvende kartoflen på forskellige måder
  • Kartoffelprisen er sammen med Årets kok (det årlige Danmarks mesterskab for kokke) Danmarks mest prestigefyldte kokkekonkurrence