TV der bevæger dig

LP’er er blevet et stort hit igen

For femten år siden var LP’erne næsten forsvundet, men nu er de tilbage.

Hos Tartan Music i Vejle går både nye og gamle plader som varmt brød. Foto: Frank Blauenfelt, TVSYD

Nye og gamle vinylplader er igen blevet populære efter mange år, hvor de stort set har været helt væk.

Det mærker man blandt andet i Vejle. Hos Tartan Music i Vejle har de siden august solgt LP’er - og lige nu ser det ud til bare at blive større og større.

- Det er noget, folk har manglet i Vejle. Et sted hvor man kan stå og bladre i plader – det er et hit for folk, der går op i det, siger ekspedient René Mikkelsen til TV SYD.

Vi oplever rigtig mange kunder, der siger: Jeg har lige hørt albummet på Spotify – har I den på plade?

René Mikkelsen, ekspedient, Tartan Music, Vejle

Fra 2014 til 2015 steg omsætningen af musik på vinyl med hele 62,5 procent. Samtidig viser tal fra musikselskabernes brancheorganisation, at vinylsalget i dag er mere end 30 gange så stort, som det var ved årtusindeskiftet.

- Det er både dem, der var med, da pladen havde sin storhedstid. Men også rigtig mange unge. De kommer selvfølgelig efter de store navne som Rolling Stones, Pink Floyd og Led Zeppelin. Men også nogle af de lidt mere obskure ting - og siger: Neeej, har I den på LP.

I Vejle har de et bud på succesen.

- Det er jo en fantastisk lyd, der er på en plade – i forhold til i en telefon. Der er noget over at kigge på et pladecover, og man er meget mere med i musikken, når man sidder og hører en plade, forklarer ekspedienten.

Så mens streamingtjenester har udkonkurreret hele cd-markedet, så er den runde, sorte vinylskive kommet igen - denne gang måske for at blive.

- Vi oplever rigtig mange kunder, der siger: Jeg har lige hørt albummet på Spotify – har I den på plade? Det er fedt. Så jeg tænker, at den ikke dør foreløbig. Den skal nok blive ved med at være der, slutter René Mikkelsen.

Kom i godt selskab med både Tartan Music og Hermanos Tattoo herunder - og se med på TV SYD+ klokken 22.40. 

27:52 Luk video