Mentorer hjælper jobsøgende videre i livet

I Vejle har 100 af kommunens jobsøgende det sidste års tid været en del af et forsøg. Her har de jobsøgende det seneste år været tilknyttet en mentor, og det kaster resultater af sig.

En af dem der har mærket mentorordningen på egen krop er 22 årige Mathilde Nordstrøm Rybka. Efter at have kæmpet med personlige problemer endte hun i dagpengesystemet. Hun føler, at det har været en kæmpe hjælp kun at have en person tilknyttet frem for at blive skubbet rundt mellem forskellige behandlere.

- Hvis man har oplevet nogle mere traumatiske ting, så har man ikke lyst til at sidde og fortælle fremmede om det hele tiden. Der har det været rigtig rart, at kunne sige det til min mentor, Anita, også har hun ligesom stået for at formidle det videre, hvis det har været nødvendigt. Så har jeg slet ikke selv skulle til at hive de her minder frem igen, siger Mathilde Nordstrøm Rybka

Hendes mentor har bragt det jobmarkede der før lå så langt væk tættere på. Blandt andet vedf hjælp af et brobygningsforløb.

I Vejle Kommune er 1070 unge på kontanthjælp. Af dem har knap 700 sociale eller personlige udfordringer. Som én ud af fjorten kommuner har de i Vejle forsøgt en ny ordning, hvor målet er, at de unge i mindre grad skal kastes rundt fra behandler til behandler.

- Vi kan pege på adskillige konkrete unge der var rigtig langt væk fra uddannelse og måske lidt fortabte, og de er hentet ind nu. De tror på sig selv, siger Morten Bundgaard Fredsted fra Unge på Vej i Jobcenter Vejle

Udover Mathilde Nordstrøm Rybkas historie sender vi i aften også valgdebat fra Vejle