Millioninvestering reddede Jelling under tredobbelt skybrud

Under skybruddet, der ramte landet den 23. maj, blev især Jelling hårdt ramt, men der skete kun begrænsede skader. Ifølge Vejle Spildevand skyldes det en massiv investering i klimasikring.

Investeringer i kloakering for 75 millioner viste deres værd, da regnen væltede ned over Syd- og Sønderjylland den 23. maj. I Jelling blev de særlig hårdt ramt. Her fik de 41 millimeter vand på en halv time.

- Hvis vi ikke havde klimasikret, så havde vi set langt flere eksempler på oversvømmede kældre, hvor vandet kommer op fra riste og toiletter. Vi vil også have set flere oversvømmede veje, så vi er glade for, at vi har sat ind i tide, siger direktør for Vejle Spildevand, Michael Schultz til TV SYD.

I Jelling går klimasikringen ud på at adskille kloakvand fra regnvand. De store mængder regnvand blev ophobet i bassiner, i stedet for at løbe sammen med spildevand og presse systemet så meget, at det måtte løbe ud i vandløb.

- Fredagens ekstreme situation har dog også vist os nogle områder, hvor vi skal have fulgt op på afløbsforholdene. Der er stadig ejendomme, som ikke har separeret, og der er også ejendomme, som har fejlkoblet under separeringen. Så vi mangler noget arbejde i Jelling endnu, før vi er helt i mål, siger Michael Schultz til TV SYD.