Misbrugere er kommet ind i varmen

De sidder der i al slags vejr i ly under Højbanen i Vejle. Men nu har de fået et lokale, hvor de kan få lidt varme og forrette deres nødtørft.

De handlende er kede af den gruppe af alkoholikere og narkomaner, som året rundt møde under Højbanen i Vejles nordlige bydel. Deres tomme flasker flyder ? og der ligger brugte kanyler.

Og brugerne har også efterlyst ordnede forhold, bl.a. med toilet, vand og varme.

En gruppe på ca. 30 hjemløse og udsatte mødes på stedet. I dag kunne de så fejre, at kommunen har indrettet et lokale til dem, hvor de kan mødes uden at blive overbegloet af folk, der skal parkere ved Højbanen.

- Det ser jeg rigtig meget frem til, siger en af brugerne, Steffen Mikkelsen, som viste TV SYD rundt i dag. Vi har ikke snakket om andet, siden vi fik at vide, at det ville blive til noget.

I dag kunne han nyde en øl i rimeligt vejr. Men temperaturen er ikke altid så behagelig.

- Om vinteren sidder vi hernede og fryser.

Brugerne har selv været med til at bestemme, hvordan stedet skal se ud og bruges. Kommunen har samarbejdet med den københavnske kunstner, Kenneth Balfelt, der har erfaring med at designe byrum med plads til de udsatte, men som samtidig tager hensyn til de øvriges borgeres brug af byen.

Senere vil Center for Konfliktløsning i København også blive inddraget, så kommunen sikrer et godt naboskab blandt de forskellige brugere af Vejles midtby.

Steffen Mikkelsen klippede ikke den røde snor, men en bane toiletpapir.

I dag var der mange gæster, men fremover skal brugerne selv styre stedet. Der bliver ikke noget kommunalt opsyn. Kun rengøring.

Kommunen tror ikke, at det manglende tilsyn skal få misbruget til at stige.

- Det håber vi ikke. Vi vil holde øje med det. Men vi tror ikke på at det vil stige. Ingen er interesserede i at få det rygte. Det skal være et rart sted for alle, siger Gitte Frederiksen, formand for Voksenudvalget i kommunen, til TV SYD.