TV der bevæger dig

Nationalmuseet blev snydt

En 6.000 år gammel ravbjørn, der har prydet foldere fra Nationalmuseet, er højst 20 år gammel.

03:39

Ravbjørnen blev indleveret i en gammel tændstikæske med et brev fra 1937. (Foto: Nationalmuseet).

1 af 2

En lille ravbjørn kom til Nationalmuseet i 1997, hvor den blev dateret til jægerstenalderen og erklæret for danefæ.

I 2007 blev den landskendt, da den kom på flugt med tyvene, der stjal guldhornene i Jelling. I 2008 fik den en prominent plads i museets nye udstilling og prydede foldere. Nu er den atter i rampelyset, for den hører slet ikke til på museet.

Bjørnen har nemlig ikke de antagede 6.000 år på bagen, men er fremstillet engang i 1990'erne, skriver Kristeligt Dagblad.

Bed på krogen

Museumsinspektør Peter Vang Petersen har i mange år stået for Nationalmuseets modtagelse af danefæ og vurderede faktisk den lille bjørn, da den i sin tid blev indleveret.

- Det er naturligvis aldrig sjovt at blive snydt. Men jeg bed på krogen, da bjørnen lå i en gammel tændstikæske med en sirligt håndskrevet seddel fra 1937, siger Peter Vang Petersen til Kristeligt Dagblad.
- Selv om jeg studsede lidt over den fine bevaringstilstand, overbeviste æske og seddel mig om ægtheden, forklarer han.

Men bjørnen hørte slet ikke til tændstikæsken. Den vedlagte seddel har formodentlig henvist til et helt andet stykke rav.

Mistanken opstod, da museet i efteråret 2010 modtog en ny ravbjørn fra den antikvitetshandler, der i 1997 indleverede den første bjørn. De to bjørne var så ens, at han tvivlede på ægtheden.

Ved nærmere eftersyn er der spor fra moderne værktøj på begge bjørne, dog knap så tydeligt på den første, hvilket narrede Peter Vang Petersen, der mener, at der er tale om en grovkornet spøg.

Mere kultur