Notat: Bølgen ser stabil ud – på papiret

Vejle Kommune indkalder bygherren til opfølgende møde om Bølgen. Byggeriet skal undersøges nærmere.

Torsdag kom det frem, at Bach Gruppen overtrådte byggetilladelsen ved byggeriet af Bølgen i Vejle. Dermed kunne der stilles spørgsmål til Bølgens stabilitet.

Men fredag modtog Vejle Kommune et beroligende notat. Ud fra de foreløbige undersøgelser konkluderer ingeniørfirmaet Sweco, at byggeriet trods ændringer lader til at være stabilt.

”Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i”, lyder svaret fra Sweco i notatet.

Der kom fokus på det eksklusive lejlighedsbyggeri i torsdags, da TV2-programmet ”Operation X” satte kritisk lys på Bach Gruppen. Blandt andet havde Bach Gruppen ændret på sikkerheden ved byggeriet af Bølgens tre sidste dele, selvom det var imod byggetilladelsen. Ifølge en kilde i programmet for at spare penge.

Sagen er ikke slut

Vejle Kommune tager svaret i notatet til efterretning. Men dermed slutter sagen ikke, siger Lars Buksti, som er leder af Plan, Byg og Miljø i Vejle Kommune.

- Vi har brug for at få besvaret et par spørgsmål. Blandt andet vil vi gerne have en præcis tidsplan for arbejdet. Derfor indkalder vi Bach Gruppen til et dialogmøde en af de kommende dage, siger Lars Buksti til TV SYD.

Skal undersøges yderligere

Notatet bekræfter, at man ved Bølgens to første dele spændte stålkabler, såkaldte freyssinet liner, op fra top til bund for at sikre stabiliteten. Men ved byggeriet af Bølgen 3, 4 og 5 i 2015 valgte Bach Gruppen i stedet ”in-situ støbte slapt armerede betonkonstruktioner”.

document — Læs hele notatet her., 0.11 MB

Denne løsning giver ikke panderynker hos Sweco. Men Sweco har ikke testet de brugte materialer, beton og armeringsstål og deres bæreevne. Firmaet har blot foretaget beregninger ud fra de oplysninger, firmaet har fået:

”Beregningerne skal godkendes af en certificeret statiker ved gennemgang af projektmateriale, tilsynsnotater og leverandørsedler. Men hvis denne gennemgang ikke besvarer alle spørgsmål, skal der en besigtigelse til, og 'det kan blive nødvendigt at udføre destruktive undersøgelser'. Det kan for eksempel være boreprøver”, lyder det fra Sweco.

Belastet omdømme

Bach Gruppen stod for byggeriet af Bølgens sidste tre dele. De første to dele er bygget af Vejle-firmaet Bertel Nielsen A/S, som Bach Gruppen efterfølgende købte majoriteten af. Bølgen ligger lige ud til fjorden og er berømmet for sin enestående arkitektur.

Men Bach Gruppen har siden sidste år været i et dårligt lys. Her kom det frem, at firmaet brugte genbrugsbeton til byggeriet af et 86 meter højt højhus på Amager. Flere eksperter har vurderet, at højhuset risikerer at styrte sammen, fordi der blev fusket med fundamentet under bygningen.

I Vejle stilles der ikke spørgsmål til fundamentet, som blev bygget af Bertel Nielsen til alle fem dele. 

Bach Gruppen har stået for opførslen af de sidste tre bølger.
Bach Gruppen har stået for opførslen af de sidste tre bølger.
Foto: Lau Thoft Haslund / TV 2