Nu er Vejle Ådal fredet - men ikke alle er glade

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I alt 850 hektar af Vejle Ådal fredes. Det svarer til godt 1.200 fodboldbaner. Fredningen vækker både begejstring og utilfredshed.

Nu får beskyttelsen af naturen i Vejle Ådal et nøk op.

En afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet betyder, at knap 850 hektar af Vejle Ådal nu bliver fredet område.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse

Fredningen vil komme sjældne og truede dyrearter til gavn, ligesom det vil give mulighed for genopretning af naturen, vurderer Danmarks Naturfredningsforening, som mener, at ådalen har været under pres fra byudviklingen.

Fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening, Birgitte Bang Ingrisch, kalder det derfor en milepæl i dansk naturbeskyttelse.

- Afgørelsen afspejler en erkendelse af, at fredning er et stærkt redskab til at beskytte og genskabe natur. Den giver mulighed for at sætte handling bag ordene. Og så er fredningen i fuld overensstemmelse med den netop vedtagne trepartsaftale, hvor fokus blandt andet er på lavbundsarealer, som trods al sund fornuft er opdyrket mange steder, siger Birgitte Bang Ingrisch.

Vejle Ådal er ifølge Naturfredningsforeningen interessant, fordi den rent geologisk kan fortælle os noget om, hvordan landskabet blev dannet under og efter sidste istid.

Fredningen dækker en strækning på syv kilometer, som starter fra Vingstedvej i øst til Slotsbjergvej i vest.

Betydningen af Vejle Ådal blev cementeret, da den blev optaget i Danmarks Naturkanon. En beslutning som blev vedtaget i Folketinget i 2009, og som blev begrundet med, at det er den mest imponerende af de dale, der præger Jyllands østkyst.

Fakta om Vejle Ådal

Vejle Ådal, der er den største af områdets tunneldale, byder på fantastiske naturoplevelser og kulturhistoriske højdepunkter, og kaldes da også Danmarks Naturpark. Vejle Ådal byder på mange vandre- og cykelstier.

Den mest kendte er Bindeballestien, der følger den nedlagte Vandelbanes spor fra Vejle igennem Vejle Ådal til Bindeballe ved Hærvejen. 

Til Vejle Ådals mosaik af seværdigheder hører: Den gammeldags landhandel og købmandsmuseum, Bindeballe Købmandsgård - Randbøldalmuseet med bl.a. vandeksperimentarium - Frederikshåb Møllepark - Egtvedpigens Grav fra bronzealderen - Ravningbroen fra vikingetiden -  Robert Jacobsens og Jean Clareboudts imponerende skulpturer i Tørskind Grusgrav - Vork Bakker, samt Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage. Fra toppen af Runkenbjerg er der en fantastisk udsigt over Ådalen.

Kilde: Visit Vejle

Det er forkasteligt at en enkel organisation som Danmarks Naturfredningsforening, der med nogle menneskers højtflyvende ideologiske ønsker om dansk natur, kan få lov at ødelægge denne og andres mangeårige indsatser for at opnå god natur

Niels-Henrik Keinicke, formand, Familielandbruget LRS Vejle

- De er kommet som en tyv om natten

En del af ådalen ejes af Naturstyrelsen og Vejle Kommune. Resten ejes af 130 private lodsejere.

Og nyheden om fredningen tages ikke godt imod overalt.

Hos Familielandbruget LRS Vejle, der er en familielandbrugsforening under Landbrug og Fødevarer, tager formand Niels-Henrik Keinicke store ord i brug i et åbent brev.

- Det er grov krænkelse af lodsejeres ejendomsret, når Danmarks Naturfredningsforening har fået rettens ord på at ca. 850 ha af Vejle Ådal skal fredes. (...) Fredningen af Vejle Ådal er et tyngende åg for lodsejere/beboere, som har boet og passet deres jord og ejendomme i den smukke natur, som de ved er en del af det, når de har valgt at bosætte sig sådan et sted som Vejle Ådal, skriver han og fortsætter:

- Danmarks Naturfredningsforening har som en tyv om natten frataget disse beboere store dele af deres ret til at bestemme over egen ejendom. Det er dels med store økonomiske konsekvenser for ejendomsværdierne. (...) Det er forkasteligt at en enkel organisation som Danmarks Naturfredningsforening, der med nogle menneskers højtflyvende ideologiske ønsker om dansk natur, kan få lov at ødelægge denne og andres mangeårige indsatser for at opnå god natur.

TV SYD har spurgt Niels-Henrik Keinicke, hvorfor han mener, at naturen får det værre af at blive fredet. Han mener, at når landmænd og borgere bliver begrænset i, hvad de må gøre på deres jorde, gror naturen til.

Blandt andet siger han, at han ikke må pudse og slå jorden, og derfor vil der komme arter, der begrænser ham i at få braklægningstilskud.

- Hvordan ved du allerede, at det vil få så negative konsekvenser for ejendomsværdierne, som du siger?

- Det ved vi fra andre tilfælde, at når jord bliver fredet, så taber det værdi, fordi du mister nogle rettigheder. Vi havde allerede en god dialog med Vejle Kommune. Men vi kunne godt tænke os, at der havde været en dialog med Naturfredningsforeningen. Vi har set mange tilfælde, hvor myndigheder har en idé om, hvordan det skal være, og så kan vi sige hvad som helst. Det er også derfor, Vejle Kommune klagede til Miljø- og Fødevareklagenævnet over, at ådalen skulle fredes. Fair nok hvis vi skal den vej, men så kræver det, at samfundet betaler, når vi har købt en ejendom til en vis værdi som så falder.

Jeg synes, det er voldsomme anklager. Det kræver ikke et længere svar

Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder, Danmarks Naturfredningsforening

Langt fra virkeligheden

Hos Danmarks Naturfredningsforening er fredningsleder Birgitte Bang Ingrisch rystet over kritikken fra Niels-Henrik Keinicke.

- Jeg synes, det er voldsomme anklager. Det kræver ikke et længere svar. Det er ærgerligt, hvis opfattelsen er, at vi er kommet som en tyv om natten. Det er meget langt fra den virkelighed, jeg har været af.

Omvendt mener hun, at lodsejernes bekymringer er ubegrundede.

- Det er meget mindre indgribende for lodsejerne i vores øjne. Ja, der bliver mulighed for, at myndighederne kan lave naturpleje på privat jord, så det ikke gror til i krat. Men så betaler myndighederne. Den enkelte lodsejers vilje til biodiversitet bliver lagt over på kommunen, siger hun.

Du kan ikke have vild natur, hvor der er landbrug

Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder, Danmarks Naturfredningsforening

Dele af Vejle Ådal er allerede såkaldt Natura 2000-område, så hun betegner det som en mild fredning, at området nu bliver udvidet.

- Det sikrer, at der er steder i ådalen, hvor der ikke kommer til at være veje eller mere bebyggelse eller andre tekniske anlæg. Vejle Ådal er et unikt og enestående område. Det er spørgsmålet om, at fredningen vil sikre de værdier. Der er ikke nogen, der får frataget noget.

- Er vild natur og dyrket landbrugsjord modsætninger i jeres øjne?

- Du kan ikke have vild natur, hvor der er landbrug. Der er bred enighed om, at vi politisk skal give noget tilbage til naturen og udtage landbrugsjord. Der, hvor vi har god landbrugsjord med god grundvandsbeskyttelse, kan landmændene give den gas, siger fredningsleder Birgitte Bang Ingrisch

26-årig kendt skyldig i at forsøge at dræbe fængselsbetjent

Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet

Retten i Horsens har fredag formiddag kendt en 26-årig mand skyldig i at forsøge at dræbe en fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel ved Horsens med en tandbørste sidste år.

26-årige Ekrem Yavuz forsøgte at dræbe en fængselsbetjent sidste år, da han stak ham med en tandbørste i halsen. Det har Retten i Horsens fredag formiddag afgjort.

Den 26-årige havde nægtet sig skyldig i forsøg på manddrab, men erkendt sig skyldig i vold af særlig rå karakter. Det var de seks nævninge og tre dommere dog ikke enige i.

Overfaldet på fængselsbetjenten skete 18. februar sidste år omkring klokken 15 i et fællesområde på afdeling D i Enner Mark Fængsel. Afdelingen huser nogle af landets farligste indsatte, og den 26-årige er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet.

Han forholdt sig rolig under oplæsningen af skyldkendelsen. Forinden havde han smilet ud til en yngre kvinde og midaldrende herre på tilhørerpladserne, der gengældte hans smil.

De blev dog afløst af alvorlige miner, da det stod klart, at retten fandt ham skyldig i både forsøg på manddrab og et andet forhold, der handlede om, at den 26-årige samme dag forsøgte at bide en anden fængselsbetjent.

Smil afløst af tårer

Kort efter at skyldkendelsen var afsagt var der en kort pause. De tre politibetjente omkring den 26-årige gav ham lov til at gå hen til de to tilhørere, han før havde smilt til.

Han krammede først manden, der kyssede ham på kinden og sagde et par ord til ham, mens kvinden efterfølgende krammede ham flere gange.

Og så løb tårerne ned ad kinderne på begge to, mens Ekrem Yavuz blev ført tilbage til stolen ved siden af sin forsvarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere nyheder om tandbørstesagen direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Efter pausen skal anklager Søs Bløcher fra Sydøstjyllands Politi og forsvarer Erbil Kaya procedere for, hvilken straf de mener er passende til den 26-årige. Herefter trækker nævninge og dommere sig tilbage for at votere, og senere i fredag bliver der afsagt dom.

Anklageren har allerede meldt ud, at hun vil gå efter en forvaringsdom, som betyder, at Ekrem Yavuz risikerer at blive spærret inde på ubestemt tid.

En forvaringsdom er en foranstaltning, der kun bliver brugt over for personer, der anses som særligt farlige. Sidste år gennemgik man forvaringsdommene, og de dømte, der var blevet prøveudskrevet, havde gennemsnitligt været anbragt i lidt over 15 år.

Landets beredskaber og brandstationer flager på halv stang for Højer-brandmand

Arkivfoto. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udgivet

Brandstationer landet over flagede søndag den 8. september på halv stang for at ære den frivillige brandmand Steen Christensen fra Højer, som lørdag omkom under en udrykning.

Nu meddeler Danske Beredskaber, at alle landets beredskaber og brandstationer vil flage på halv stang, når Steen Christensen onsdag den 18. september klokken 11.30 bisættes fra Højer Kirke.

Der flages på halv stang frem til efter bisættelsen og derefter på hel stang frem til solnedgang, oplyser Danske Beredskaber fredag morgen i en pressemeddelelse.

Den 64-årige brandmand Steen Christensen var frivillig ved Højer Frivillige Brandværn. Han blev fastklemt under en brandbil ved Højer Dige, hvor han skulle slukke en mindre markbrand.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com