Nye studerende i Vejle skal have et sted at bo: - Vi får travlt

Borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen, mener ikke, at det bliver et problem at finde boliger til de mange studerende, der kommer til byen fra 2023.

Det var gode nyheder for Vejle Kommune, som både borgmesteren, Jens Ejner Christensen (Venstre), og rektor for SDU, Jens Ringsmose kunne viderebringe i TV SYD onsdag.

I alt skal 2.000 studerende efter planen have deres daglige gang på et nyt universitet i Vejle fra 2023 og i årene fremefter. Universitet kommer til at ligge i Dandy Business Park, der ligger lidt uden for Vejle.

Vejle vil altså fra år 2023, hvis alt går efter planen, blive en universitetsby med en række helt nye uddannelser inden for især it-, sundhed- og ingeniørfagene.

Men når så mange studerende skal til Vejle allerede fra 2023, så ser man også ind i nogle udfordringer.

Blandt andet boliger til de studerende.

- Udfordringen i Vejle er den samme som alle andre steder. Der skal være boliger til de unge, som de også skal have råd til, siger Jens Ejner Christensen.

quote

jeg er overbevist om, at vi nok skal nå i mål.

Jens Ejner Christensen, borgmester (Venstre), Vejle Kommune

Der kommer ikke 2.000 studerende på samme tid

Det er dog vigtigt at bemærke, at de i cirka 2.000 studerende ikke starter på én og samme tid på det nye universitet. 

Det første år vil der starte omkring 300 nye studerende, og så vil resten af de 2.000 nye studerende starte på det nye universitet i de efterfølgende år.

Desuden vil ikke alle af de første 300 studerende have behov for egen bolig i Vejle, viser alle erfaringer. Ikke desto mindre tager Vejle Kommune de nye studerendes boligsituation alvorlig.

- Vi har travlt i forhold til at finde boliger til de nye studerende inden uddannelsen åbner dørene i 2023, men jeg er overbevist om, at vi nok skal nå i mål, siger borgmesteren.

De første spadestik er taget

Direktør i Dandy Business Park, Jørgen Andersen, peger på, at fundamentet for de nye studieboliger allerede er lagt.

Vejle Kommune gør nemlig opmærksom på, at NPV A/S allerede er i gang med at bygge blandt andet studieboliger ved Posthusgrunden i Vejle Centrum, i det område, der kaldes Gammelhavn, og der ser direktøren, at det ville være oplagt at få nogle af de kommende studerende bosat også.

Dette er en visualisering af projekt "Gammelhavn", hvor NPV A/S  vil opføre cirka 350 ungdomsboliger.
Dette er en visualisering af projekt "Gammelhavn", hvor NPV A/S vil opføre cirka 350 ungdomsboliger.
Foto: Henning Larsen Architects og Sweco Architects

- Vi synes ikke, at de unge skal bo i et erhvervsområde. Hvis de flytter til Vejle, ville det være optimalt, at det blev nede i byen, for det er dér, livet er, siger Jørgen Andersen.

Det samme område peger borgmester Jens Ejner Christensen på og henviser til, at der på nuværende tidspunkt allerede er ved at blive opført cirka 350 studieboliger.

Derudover har Vejle Kommune også kontakt til både almene boligforeninger og private virksomheder, hvor der også kan være hjælp at hente.

God forbindelse mellem centrum og campus

Det nye universitet kommer til at ligge cirka seks kilometer fra Vejle Centrum.

Derfor mener CEO i Dandy Business Park, Anders Jørgensen, også, at det er vigtigt at skabe gode forbindelser mellem universitetet og midtbyen.

Og det giver borgmesteren, Jens Ejner Christensen, ham helt ret i.

Han fortæller, at der fra kommunens side er planer om at sætte en solid transportforbindelse op, der skal sikre blandt andet regelmæssige busser mellem de to områder.

1.500 studerende kan komme oveni

Udover at have lavet en aftale med Syddansk Universitet har Vejle Kommune været i kontakt med IT-Universitetet i København, der også har vist interesse for at få en uddannelse til Vejle.

Det ville skabe yderligere 1.500 studiepladser i Vejle by.

Og selvom at SDU nu kan prale af 3.000 uddannelsespladser i Vejle Kommune, så er aftalen med IT-Universitetet aftale ikke lagt i graven.

- Vi er stadig interesserede i at få et samarbejde med IT-Universitetet. Men jeg kan ikke svare på, om det ændrer noget for dem, at vi har lavet aftalen med SDU, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Kommer nærområdet til gavn

Selvom den nye uddannelser kommer til at ligge i Vejle, så er det ikke Vejles uddannelser, som både borgmesteren og direktør ved Dandy Business Park, Jørgen Andersen, siger.

- Vi har et generelt samarbejde i Trekantområdet omkring blandt andet vores uddannelser, og vi har kun interesse i, at det nye campus skal tilgodese erhvervslivet i hele Trekantområdet, siger Jens Ejner Christensen.

Og det vækker også glæde uden for Vejles kommunegrænser.

- Al uddannelse, vi kan få i nærområdet, er vigtigt, og jeg er meget positiv over, at der nu kommer en stor uddannelse til Vejle, siger kommende borgmester i Billund Kommune, Stephanie Storbank (Venstre).