TV der bevæger dig

Nytårskur - men kun for mænd

De ansatte på et plejehjem i Jelling får et skulderklap. Grundlaget for deres arbejde er, at et plejehjem ikke kun skal være en institution - men et hjem.

07:15

Snapseklubben holder møde - med små glas og store klare flasker.

1 af 2

TV Syd har været på Højagercentret i Jelling torsdag formiddag til en tår kaffe og en lille gibbernakker. Det minder om en nytårskur "kun for mænd". De skåler og ønsker hinanden et godt nytår.

Livet skal leves

Højagercentret er et plejehjem, der gør tingere lidt anderledes. Siden 2005 har centret arbejdet på, at stedet skal være et hjem for beboerne - ikke en institution, hvor de er anbragt.

Centerleder Anna Laurberg forklarer det på den måde, at alle skal føle sig hjemme på Højager, både dem, der bor der, dem, der arbejder, og dem, der kommer på besøg. Livet skal leves, så længe man har det. Man skal have mulighed for at udvikle sig og have det sjovt.

Det andet hjem

En af de ansatte, Rigmor Boldes, kan huske, hvordan det var, da hun kom for over 30 år siden. Det var en institution med folk i kitler og små værelser til beboerne i stedet for de lejligheder, de har nu.

- Dengang gik vi på arbejde på en institution. I dag, når jeg tager på job, tager jeg ud til mit andet hjem, siger Rigmor Boldes.
 
Herrerne i snapse-klubben talte om den tur, de tog for nylig til "Lumskebugten". Om de er for gamle til at gå på værtshus? Næh, det bliver man aldrig for gammel til, lød svaret.

Mest sete på tvsyd.dk