TV der bevæger dig

Opskræmte beboere: Skraldespande mærket

Beboerne flere steder i Vejle kommune er opskræmte. En lang række skraldespande er blevet mærket med hvid tusch - måske som tegn til tyvebander?

02:34

Står der 24? Eller er det en anden kode. Flere skraldespande på Skræddervænget i Smidstrup har fået dette mærke. (Privatfoto)

Mærkerne er ikke ret store - ca. på størrelse med et frimærke. De er skrevet med hvid tusch på låget. (Privatfoto)

Mia Hylleberg Hansens mand har skrevet politi på tre sprog, hvor mærket stod. - De skal vide, at vi har opdaget dem.

1 af 4

- Vi er lidt utrygge ved situationen, siger Mia Hylleberg Hansen, der bor i Smistrup. Vi ved ikke, hvem det er, der har mærket vores skraldespand med tal og symboler?

- Min mand har fjernet markeringen på vores spand - og skrevet POLITI på dansk, engelsk og tysk - med rød tusch. De skal vide, at vi har opdaget dem.

Tyvebander?

Politiet i Vejle er også meget interesserede i at vide, hvem det er der skriver på folks skraldespande. Vejle Kommune og AffaldGenbrug har også haft mange henvendelser de sidste par dage.

- Vi tror, det er litauiske tyvebander. De har tidligere mærket folks postkasser med klistermærker, men det er ophørt, fortæller en anden beboer på Skræddervænget.

- Vi har mistanke om, at det er dem, som nu bruger skraldespandene.

Nogen hjemme?

Politiet har også mistanke om, at mærkerne er signaler til tyveknægte. Men politiet er forundret over, hvor mange steder der er skrevet noget i skraldespandens låg.

- Men der er ingen, der har set nogen, som skriver på skraldespandene, siger vicepoliinspektør Carsten Thostrup, lokalpolitiet i Vejle, til TV SYD. På en enkelt vej er gerningsmændene dog gået uden om et hus, hvor der var en hund hjemme. så det kunne være tyve, der har markeret, hvor der var nogen hjemme.

Telefonstorm

Advarsel til tyvene - I er opdaget!

Mærkerne er skrevet med hvid tusch - og består af tal og bogstaver i mærkelige kombinationer. F.eks. c9z4. På Skræddervænget har flere husstande fået skrevet noget, der ligner 24.

- Men hvis man ser det fra en anden vinkel kan det måske være et andet tegn, siger Mia Hylleberg Hansen.

Hos AffaldGenbrug Vejle bekræfter informationsmedarbejder Ida Holten Sejbjerg, at der har været mange henvendelser i de senere dage. Og kommunens omstilling taler om en regulær telefonstorm onsdag og torsdag.

- Men vi kender ikke noget til mærkerne, siger Ida Holten Sejbjerg.

Vicepolitinnspektør Carsten Thostrup bekræfter, at tyvebander tidligere har brugt postkasser til at markere, hvor der er nogen hjemme.

AffaldGenbrug har fredag informeret deres kunder på organisationens hjemmeside - og i nyhedsbrev til kunderne.

- Vi har ikke oplevet det her i området, men måske er skraldespanden en ny måde at gøre det på. Men vi er meget interesseret i at høre, hvis nogen ved, hvad mærkerne betyder - og hvem der har lavet dem?