Øst-chauffører camperer på rastepladser

Østeuropæiske lastbilchauffører bruger rastepladser og transportcentre som campingpladser, hvor de i dagevis overnatter i deres kolde biler, mens de venter på returgods.

- Der er lige kørt nogle bulgarer herfra. De har været her i 12 dage. Det er desværre stadig sådan, at mange østeuropæiske chauffører optager pladserne i dagevis, fordi deres vognmænd eller disponenter ikke lader dem køre videre uden et nyt læs gods. Blandt andet derfor har vi overalt i Danmark problemet med de overfyldte rastepladser, siger Henry Dyrlund, adm. direktør for GateWay E45/DTC i Vejle.

Han oplyser, at de udenlandske chauffører på transportcentret lever af medbragt konserves og fylder pladserne ud, selv om man maksimalt må holde dér i 11 timer.

- Det går selvsagt ud over vores forretninger så som cafeteria og kiosk, der lider under, at købedygtige kunder ikke kan komme til, fastslår Henry Dyrlund.

Reglerne

DTC's parkeringsregler er blevet oversat til 16 sprog.

- Der står i reglerne, at overtrædelse kan føre til bøde. Men der er jo nok ringe mulighed for at inddrive bøden hos en bulgarsk vognmand, mener DTC-direktøren.

Dansk Transport og Logistik har i lang tid påpeget problemet over for politikerne og Vejdirektoratet. Direktoratet er i gang med en plan for udbygning af rastepladserne.

- Ud over, at det er et socialt problem, at østeuropæiske chauffører lever under kummerlige forhold i deres lastbiler i Danmark, mens de venter på gods, er det også et trafiksikkerhedsproblem, at der ikke er parkeringspladser nok til de chauffører, danske som udenlandske, der skal holde deres hvil i forhold til reglerne om køre- hviletid, siger chefjurist John Roy Vesterholm, DTL.
  
I maj træder nye EU-regler i kraft. De skal hindre, at udenlandske chauffører kører med fragt i et andet EU-land mere end tre gange inden for syv dage.

John Roy opfordrer politiet til at håndhæve de nye regler, som flere EU-lande er i gang med at indføre.

De øst-europæiske chauffører fortæller, at de ikke får løn, mens de venter på en last.