Pace-maker: Større risiko på mindre sygehus

Patienter, som har fået en pacemaker på Vejle Sygehus, har større risiko for at få komplikationer. Det viser en ny phD-afhandling.

Risikoen er 50 til 100 pct. større for komplikationer i forbindelse med indoperering af en pacemaker på hospitaler, som laver færre end 750 operationer af den type om året. Vejle Sygehus foretog sidste år 339 pacemaker-operationer.

Overrasket

Læge og Ph.D-kandidat ved Silkeborg Sygehus, Rikke Esberg Kirkfeldt, står bag et forskningsprojekt og nye tal på området.

- Jo flere operationer man foretager på et center, jo større rutine får man med proceduren. Og det vil sige, at på de centre, der foretager over 750 operationer på et år, har man simpelthen større rutine, både blandt operatørerne og på hele operationsholdet, siger hun til P4 Trekanten.

Det overrasker ledende overlæge på hjertemedicinsk afdeling ved Sygehus Lillebælt, Anne Sejr Knudsen:

- Jeg er ikke bekendt med, at vi på Vejle Sygehus eller ved Sygehus Lillebælt har et specifikt problem på pacemakerområdet, men det er selvfølgelig noget, vi meget gerne vil se nærmere på. Vi er ikke interesserede i - og kan heller ikke leve med - hvis der skulle være en større risiko ved at være patient på Sygehus Lillebælt, frem for andre sygehus, så det vil vi kigge på, når vi får tallene, siger hun.

4500 får pace-maker

Hvert år får 4500 personer i Danmark indopereret en pacemaker i brystet.

Cirka 25.000 personer lever med en pacemaker i Danmark. Et tal, der er stigende.