TV der bevæger dig

Patkopper og brystkager i kampen mod brystcancer

Mange kreative initiativer er sat i værk for at støtte brysterne i denne uge. Keramiske patkopper, brystkager og lyserøde sløjfer samler tusindvis af kroner ind.

Gitte Jørgensen har lavet keramik i to år og patkopper siden foråret. Foto: Privatfoto

Flade, runde, store, små. De kan beskrives på mange måder.

Hos Gitte Jørgensen får de alle lov til at udfolde sig. Hun laver kopper i keramik udstyret med et sæt bryster på forsiden.

Og hun er ikke alene med det alternative tiltag. I Vejle er klinikken Envision Beauty også gået ind i kampen. Her er der brystkager i massevis og lyserøde sløjfer til neglene.

Det er alt sammen et led i en lyserød uge, der hvert år er med til at sætte fokus på brystkræft. En uge mange benytter til at samle ind til Støt Brysterne.

Patkopper i høj kurs

I Egtved har Gitte Jørgensen siden foråret drejet og bagt bryster i forskellige former. Nogle er blevet til kopper, nogle til vaser og andre til potter.

- De er blevet meget populære, og jeg tror, det både er på grund af Støt Brysterne, men også feminisme og kvindelighed. Jeg lavede en del på grund af efterspørgsel og tænkte, at jeg også ville sende et bidrag, siger hun.

Hun havde besluttet at donere 25 kroner per solgte patkop til Støt Brysterne og håbede på at sælge 100. Men da der allerede var solgt flere kopper inden ugens start, og hun havde færre kopper færdig end forventet, besluttede hun at donere 2.500 kroner uanset salgets omfang.

Gitte Jørgensen har altid gerne ville støtte i lokalsamfundet, når der har været brug for præmier, men denne landsdækkende indsamling gav hende også lyst til at bidrage.

- Det er en god sag at støtte, og jeg har det godt med at støtte noget, hvor man kan se, det hjælper, siger hun.

Brystkagerne, eller "boob'arons", er macarons med chokolade. Foto: Privatfoto.

Nailart og brystkager i massevis

Hos Envision Beauty har de tidligere samlet ind til Støt Brysterne i samarbejde med deres leverandører, men i år ser tingene anderledes ud.

- Vi er alle ramt af corona, så i stedet for at donere vores omsætning prøvede vi at tænke ud af boksen, siger Camilla Skau Nielsen, indehaver af Envision Beauty i Vejle.

Forskellige former til forskellige bryster. Foto: Privatfoto.

Og selvom kager normalt ikke har noget med klinikken at gøre, har det givet mening at sælge dem. De sælges til 39 kroner for en pose med to styk i. Pengene går alle til Støt Brysterne, og udgifterne til kagerne betaler klinikken. Brystkagerne er yderst populære.

- Vi havde ikke regnet på, hvor meget vi kunne samle ind. Men jeg bestilte først 100 poser, og de er næsten røget. Vi troede på 4.000 kroner, og det har vi. Så nu håber jeg på omkring de 10.000 kroner. Det er bare gået mega godt, siger Camilla Skau Nielsen.

Der har været god opbakning til den lyserøde sløjfer på kundernes negle. Foto: Privatfoto.

Og der er flere kager på vej til butikken. Kagerne bliver lavet forskelligt, da de har fokus på forskellighed i kropsidealer.

 

Et andet tiltag, hvor de i den grad er på hjemmebane, er udsmykning af negle. Her kan man tilkøbe en lille lyserød sløjfe for 20 kroner per negl, som også går ubeskåret til Støt Brysterne.

Den lyserøde sløjfe er kendetegnet for Støt Brysterne, og også her mærker Camilla Skau Nielsen en god opbakning.

På lørdag er det lyserød lørdag, hvor der rundt omkring i landet er adskillige aktiviteter for at støtte sagen.

Mest sete på tvsyd.dk