PostNord dropper lille købmand, mens fire andre pakkeleverandører holder ved

Købmand undrer sig over, at PostNord lukker pakkeshop, selvom de i forvejen kører forbi butikken hver uge. I alt lukker omkring 200 PostNord udleveringssteder.

3.000 pakker fra PostNord kommer hvert år ind og ud af LetKøb i landsbyen Kollemorten uden for Givskud.

- Vi har haft PostNord i butikken al den tid, jeg har været her, siger Jørgen Mikkelsen, der har været bestyrer i butikken i de seneste syv år.

Men fra 1. marts er det slut.

quote

Det er svært at se meningen med det. De kører her forbi alligevel

Jørgen Mikkelsen, bestyrer, LetKøb, Kollemorten

Sammen med omkring 200 andre butikker bliver den lille købmand fremover ikke udleveringssted for PostNord, skriver DR.dk.

- Jeg blev fuldstændig målløs, da jeg fik beskeden. Og så blev jeg en blanding af vred og irriteret, siger Jørgen Mikkelsen.

Udbydere nok at vælge imellem

På parkeringspladsen foran butikken står en rød postkasse, som Jørgen Mikkelsen næsten hver dag ser en PostNord-bil stoppe ved for at tømme. Derfor undrer det også butiksbestyreren, at PostNord opsiger samarbejdet.

- Det er svært at se meningen med det. De kører her forbi alligevel, siger han.

PostNord er ikke den eneste pakkeleverandør i butikken, og derfor har Jørgen Mikkelsen svært ved at se, hvorfor de afbryder samarbejdet.
PostNord er ikke den eneste pakkeleverandør i butikken, og derfor har Jørgen Mikkelsen svært ved at se, hvorfor de afbryder samarbejdet.
Foto: LetKøb Kollemorten

PostNord er dog ikke den eneste pakkeleverandør i butikken. Både GLS, Bring, DAO og den seneste opkobling på det danske marked Budbee har udlevering i købmandsbutikken.

- Jeg synes, det er tåbeligt. PostNord mister bare kunder til andre leverandører, og flere af kunderne her i butikken har sagt, at de fremover vil sende og modtage pakker fra andre leverandører, siger Jørgen Mikkelsen.

Lukninger i PostNord

Under coronapandemien og nedlukningen af Danmark åbnede PostNord ekstraordinært flere hundrede nye udleveringssteder på grund af de mange pakker.

Lukningen af de omkring 200 PostNord udleveringssteder sker på baggrund af en afmatning i økonomien.

PostNord har fortsat omkring 4.500 udleveringssteder fordelt over hele landet.

Kilde: Helle Nielsen, chef for retail hos PostNord Danmark

Alligevel ærgrer det ham, at PostNord vælger at afbryde samarbejdet.

- Det trækker jo kunder til (at have pakkeudlevering, red.), og mange køber noget med, når de alligevel er her, så jeg vil alt andet end lige tabe omsætning på det. Det er da ikke lige det, vi har brug for oven på inflations- og energikrise, siger han.

Et fatal slag for mindre samfund

Hos Landdistrikternes Fællesråd vækker udmeldingen fra postvæsenet heller ikke begejstring.

- Det er dybt utilfredsstillende at se, de bare forlader betjeningen i så mange butikker, siger Steffen Damgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

quote

Udefra ser det ud som om, man trækker sig fra de mindste steder

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Det har ikke været muligt at få placeringerne på forretningerne, som PostNord afslutter samarbejdet med, men formanden frygter, at flere af stederne kan være i landdistrikterne, hvor lukningen af et udleveringssted kan have store konsekvenser.

- Worst case scenario er, at butikker, der i forvejen har svært ved at få det til at løbe rundt på trods af lokale opbakning, må lukke, fordi de mister omsætning, når folk ikke længere henter pakker der, siger Steffen Damsgaard.

Derfor ser han også frem til at få et overblik over, hvor udleveringsstederne lukker.

- Udefra ser det ud som om, man trækker sig fra de mindste steder, og det virker mærkeligt, når andre leverandører godt kan få deres drift i de mindre samfund til at hænge sammen, siger Steffen Damsgaard.

Vil gerne bakke op

426 har mandag eftermiddag underskrevet en indsamling, for at få PostNord til at beholde udleveringsstedet i Kollemorten. Markant flere mennesker end der er indbyggere i byen, og Jørgen Mikkelsen håber, at det vil gøre et indtryk.

- Hvis PostNord ændrer holdning, så vil vi helt sikkert bakke op om dem. Vi har været rigtig glade for samarbejdet med dem, siger Jørgen Mikkelsen.

Det lader dog ikke til at være en mulighed. 

Helle Nielsen, der er chef for retail i PostNord Danmark, forklarer, at PostNord under coronapandemien og nedlukningen af Danmark åbnede ekstraordinært flere hundrede nye udleveringssteder på grund af de mange pakker, og at det antal nu skal justeres. 

Det gælder også butikken i Kollemorten, selvom de har haft udlevering fra PostNord i mindst syv år.

- Vi justerer løbende antallet af udleveringssteder, så de tilsvarer markedet. Langt de fleste af de udleveringssteder, der er opsagt over de seneste måneder, ligger i de store byer, siger Helle Nielsen, der samtidig påpeger, at PostNord i dag har flere udleveringssteder, end de havde ved udgangen af 2019.

Overfor DR.dk fastholder Helle Nielsen, at PostNord ikke længere vil have udleveringssted i LetKøb i Kollemorten.