Potent tyr trynede næsehornet Otze

I ti år er der ikke født næsehornsunger i Givskud Zoo. Ingen har kunnet forstå hvorfor, men nu viser det sig, at en kafferbøffeltyr stressede Otze så meget, at hans sæd blev dårlig.

Givskud Zoo har i mange år været ramt af ufrivillig barnløshed på næsehornsfronten, fordi hannen Otze havde for ringe sædkvalitet.

quote

Hvis to næsehornshanner går sammen, kan det påvirke deres sædkvalitet negativt, så vores vurdering var, at det samme kunne være tilfældet her.

Ditte-Mari Sandgreen, dyrlæge, Givskud Zoo

Det viser det sig nu, at en kafferbøffeltyr nok var årsagen til problemet, fordi den dominerede Otze, når de gik sammen på savannen i dyreparken.

Kafferbøffeltyren havde været i parken i længere tid end Otze og virkede derfor til at være højere i hierarkiet, og det stressede åbenbart Otze så meget, at det forringede hans sædkvalitet, så han ikke var i stand til at yngle.

- Hvis to næsehornshanner går sammen, kan det påvirke deres sædkvalitet negativt, så vores vurdering var, at det samme kunne være tilfældet her, siger Givskuds Zoos dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen.

Nu er den ældre gigtplagede kafferbøffeltyr blevet aflivet, og det ser ud til at virke.  Otze skyder i hvert fald igen med skarpt.

Givskud Zoo har brugt lang tid på at finde ud af, hvad problemet var. Undersøgelser sidste forår viste, at han havde meget dårlig sædkvalitet.

quote

Vi er fortrøstningsfulde, og nu forsøger vi at styrke sædproduktionen yderligere med et kosttilskud, der øger fertiliteten. Og så håber vi at se resultater og måske unger inden for de nærmeste år.

Ditte-Mari Sandgreen, dyrlæge, Givskud Zoo

Da næsehorn er en truet dyreart, er arbejdet med reproduktion utrolig vigtigt. Derfor valgte Givskud Zoo at fjerne kafferbøflen i håb om, at det kunne få Otze til at slappe af, så hans sædkvalitet kunne forbedres.

- Det er klart, at vi afliver ikke dyr bare på baggrund af en teori. Men kafferbøflen var gammel og havde begyndende tegn på leddegigt. Og da tyren var velrepræsenteret i det internationale avlsprogram, fordi han er far til mange unger, havde vi alligevel ikke brug for mere afkom fra ham. Samtidig er vi nødt til at tænke på, hvor vigtigt det er at avle på næsehorn, fordi det er en truet dyreart, siger Ditte-Mari Sandgreen.

Indsatsen har virket - nye sædprøver fra Otze viser, at næsehornets kvaliteten er forbedret markant. På blot et halvt år er antallet af sædceller steget fra under syv millioner til 350 millioner pr. mililiter.

For at kunne yngle skal der minimum være 200 millioner celler. Mængden af sæd er dog endnu ikke helt på det ønskede niveau, men de foreløbige positive resultater skaber optimisme.

- Vi er fortrøstningsfulde, og nu forsøger vi at styrke sædproduktionen yderligere med et kosttilskud, der øger fertiliteten. Og så håber vi at se resultater og måske unger inden for de nærmeste år, siger Ditte-Mari Sandgreen.