Rapport: Kræftpatienter blev ikke slået ihjel af overdosis medicin

Selvom adskillige kræftpatienter på bl.a. sygehuset i Vejle fik en overdosis kraftig medicin, var det ikke dødeligt, fastslår en uvildig undersøgelse.

Selvom overdoseringen ikke har ført til overdødelighed, så kan den have givet patienterne øgede bivirkninger og gener, fastslår rapporten.

Det var 107 kræftpatienter, der blev udsat for overdoseringen på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt Vejle.

Overdoseringen opstod i forbindelse med sygehusapotekernes færdigtilberedning af et kemopræparat.

Sundhedsstyrelsen skriver om fejldoseringen:

?Hertil skal Sundhedsstyrelsen fremhæve, at hvis sygehusapotekerne havde fulgt produktresumeet og indlægssedlen, så var den konkrete overdosering ikke forekommet. Der beskrives en simpel manuel færdigtilberedning uden afvejning, men sygehusapotekerne har valgt ikke at følge denne, og i stedet forsøgt at fastsætte en volumen med henblik på færdigtilberedning med afvejning (gravimetrisk metode).

Sygehusapotekerne, der har overdoseret kan således ikke siges at have fulgt produktresumeet eller indlægssedlen.?

- Selvom der ikke kan påvises nogen overdødelighed i denne sag, tager vi den meget alvorligt. Den understreger, at vi arbejder med et område, hvor små fejl kan have store konsekvenser. Vi beklager dybt de gener, det har ført med sig, siger sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.

Af de 107 patienter blev 26 behandlet i Vejle.