Ravbjørne-tyv kræver lavere straf

Afsløring af falsk danefæ hos Nationalmuseet får tyv til at kræve ny retssag. Fik to år for kuppet i Jelling.

En af de tyve, der begik et meget omtalt kup i udstillingsbygningen Kongernes Jelling, blev taget grundigt ved næsen.

Den ravbjørn, som han stak af med, har vist sig ikke at være uerstatteligt danefæ. Også Nationalmuseet er blevet ført bag lyset.

Nu kræver den dømte en ny retssag for at få sat straffen på to års fængsel ned, oplyser hans forsvarer, Kåre Pihlmann.

 - Jeg vil mene, at han har fået nogle måneder for meget, vurderer advokaten, der har bedt Den Særlige Klageret om genoptagelse af dommen.

Kuppet i Jelling fandt sted i september 2007. Både kopien af guldhornene, en cirka 1500 år gammel halsring af guld og ravbjørnen blev stjålet, da to mænd gik løs på flere montre med økser.

 - Under retssagen sagde et vidne fra Nationalmuseet, at ravbjørnen var det ældste stykke kunst fundet i Danmark, og at det var cirka 6000 år gammelt, siger Kåre Pihlmann.

Ravbjørn ikke danfæ

Men i februar i år blev det afsløret, at ravbjørnen slet ikke er danefæ, men derimod fup og formentlig kun cirka 20 år gammelt.

Nationalmuseet har derfor fjernet genstanden fra den udstillingsmontre, hvor den har ligget.

 - Det er surt at blive taget ved næsen, men det er mere trist, at Nationalmuseet er blevet en ravfigur fattigere, har museumsinspektør Peter Vang Petersen udtalt i en pressemeddelelse.

Dermed rokkes der delvist ved Vestre Landsrets dom fra 2008, påpeger advokat Pihlmann. Dommerne skriver nemlig, at "det må ved strafudmålingen anses for en væsentlig skærpende omstændighed, at guldhornene, ravbjørnen og guldhalskæden er uerstattelige museumsgenstande af ikke alene betydelig økonomisk værdi, men også betydelig samfundsmæssig værdi".

Den dømte mand, der er 28 år, har for længst afsonet sin straf. Det grove tyveri blev begået sammen med en anden mand, der troede, at guldhornene var af ægte guld.

Hvis klageretten beslutter at give ham en ny retssag, og hvis straffen mildnes, kan han forsøge at kræve erstatning.