TV der bevæger dig

Region: Hvordan skal vi bygge OPP-sygehus?

Region Syddanmark vil gerne i dialog med entreprenører, pensionskasser og finansieringsselskab om byggeriet af landets første OPP-sygehus. OPP betyder Offentlig Privat Partnerskab.

Det er her - i kolonihaven Nordly - at Region Syddanmark vil lade private bygge et nyt psykiatrisk sygehus.

- Dels ønsker vi at blive klogere på, hvordan projektet kan udføres til størst mulig gavn for borgerne i regionen både økonomisk og med hensyn til de fysiske rammer ? dels vil vi udfordre de potentielle OPP-aktører på, hvordan den rette OPP-model skal være, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Dialog

Regionsrådet besluttede 30. januar at bygge et psykiatrisk sygehus i Vejle, som finansieres af private penge og som regionen lejer sig ind i.

I landsdækkende annoncer indbydes interesserede aktører til en teknisk dialog.

Bedre løsninger

I England og Sverige har partnerskaber mellem det offentlige og det private vist sig at kunne skabe bedre løsninger. Det vil Region Syddanmark efterprøve i Vejle-projektet. Og så giver OPP løsningen regionen mulighed for at komme hurtigt i gang med det nye sygehus.

- Vores anlægsrammer ville ikke give plads til at bygge sygehuset på traditionel vis de næste mange år, men på denne måde kan vi komme i gang med det samme, siger Carl Holst.

Motorvej

I forhold til det nye OPP-sygehusprojekt står Region Syddanmark på skuldrene af en solid OPP-succes: For knap tre måneder siden kunne transportminister Henrik Dam Kristensen indvie Danmarkshistoriens første OPP-motorvej mellem Kliplev og Sønderborg. Motorvejen blev færdig halvandet år før tid og til en lavere pris end forventet.

- Nu undersøger vi mulighederne for at opføre det nye psykiatrisygehus i Vejle som Danmarks første store sygehus-OPP og agter at gå i gang, så det nye sygehus kan stå færdigt i 2016, siger regionsrådsformand Carl Holst.

Fakta:

? OPP står for offentligt-privat partnerskab og går typisk ud på, at offentlige og private aktører går sammen om at løfte større offentlige anlægsprojekter
? Når Region Syddanmark indgår kontrakt med et OPP-selskab om at bygge og drifte det nye psykiatrisygehus i Vejle, betyder det, at der indgås aftale om projektering, finansiering, etablering og efterfølgende bygningsdrift og -vedligeholdelse af psykiatrisygehuset i en årrække
? Med hensyn til økonomien betaler Region Syddanmark først til sygehuset, når det står færdigt, og så betales der typisk et fast årligt beløb, så længe kontrakten løber

Mest sete på tvsyd.dk