Regionsråd vedtager næste års budget

40 ud af 41 regionsrådsmedlemmer i Region Syddanmark stemte for budgettet for 2018 på dagens regionsrådsmøde.

Der er bred enighed om budgettet for Region Syddanmark næste år. 40 ud af 41 regionsrådspolitikere vedtog mandag aften driftsbudgettet for 2018. Kun Enhedslisten står udenfor aftalen. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Budgettet lyder på 25,5 milliarder kroner, og forliget bygger på en stabil økonomi. Dermed går regionen fri for en sparerunde på sundhedsområdet. Derfor er det også en tilfreds regionsrådsformand, der efter mødet roser aftalen.

- Jeg er rigtig glad for, at så stort et flertal af regionsrådet står bag den her aftale. Jeg synes, vi har lavet en ansvarlig aftale, hvor vi holder fast i en robust økonomi, og hvor der er plads til de påvirkninger af økonomien, der kommer udefra. Det kan vi håndtere med den her aftale, siger regionsrådsformand, Stephanie Lose (V), til TV SYD.

I det nye budget er der blandt andet afsat penge til konkrete tiltag som en ekstra ambulance i Varde-området, en ny ambulancestation i Egtved og et nyt parkeringshus ved sygehuset i Vejle. Det er dog noget helt fjerde, Stephanie Lose fremhæver ved aftalen.

- Det er en aftale, der er økonomisk ansvarlig. Det har været meget vigtigt for mig. Når det er sagt vil jeg også gerne fremhæve nogle andre gode tiltag på eksempelvis det præhospitale område, hvor vi får en ekstra ambulance på Varde-egnen, og hvor vi uddanner flere paramedicinere. Det er også et godt tiltag, at vi får flere brugerstyrede senge i psykiatrien, mener Stephanie Lose.

Derudover har regionsrådet i Region Syddanmark også valgt, at en række af sygehusafdelingerne fortsat skal fritages for to procents effektiviseringskrav. Den aftale var på forsøgsbasis i budgettet for 2017 og får altså lov til at blive ved 2018-budgettet.

- Det er et opgør med, at det hele skal være styret af effektivitet. Det handler ikke om, hvor mange prøver og andet, vi kan lave på sygehusene. Det handler om at få skabt nogle meningsfulde forløb for den enkelte patient, lyder det fra regionsrådsformanden.

Enhedslisten står udenfor

Det er kun Enhedslisten, som står udenfor budgetaftalen. Gruppeformand Vibeke Syppli Enrum forklarer, at det netop er effektiviseringskravet, som gør, at de ikke ville stemme for budgetaftalen.

- Vi er store modstandere af kravet om to procent mere aktivitet hvert år, og det er en vigtig faktor i forhold til, at vi stemmer imod budgetaftalen. Der er mange eksempler på, at medarbejderne på sygehusene råber vagt i gevær. Travlheden skaber et dårligt arbejdsmiljø på sygehusene, hvor personalet ikke altid kan stå inde for patientsikkerheden. I Enhedslisten havde vi håbet på en mere fantasifuld tilgang til de stramme rammer, siger Vibeke Syppli Enrum (EL) i en pressemeddelelse.

Det ærgrer Stephanie Lose, at Enhedslisten ikke stemte for aftalen.

- Jeg havde gerne set, at Enhedslisten var med i aftalen. Jeg synes, vi har forsøgt at få dem med og lyttet på deres pointer, men jeg har også respekt for deres beslutning, siger Stephanie Lose (V).