Se det nye fixerum

Efter flere års debat har Vejle fået et sted, hvor stofmisbrugere kan indtage deres ulovlige stoffer under overvågning. Vi har besøgt det nye fixerum.

Det nye fixerum i Vejle kaldes også et stofindtagelsesrum. Men meningen med ordet "fixerum" er ikke til at tage fejl af. Her kan stofmisbrugere fixe eller ryge eller sniffe deres ulovlige stoffer, uden at nogen ser skævt til dem. 

Til gengæld er der nogen, der holder øje med, at de slipper levende fra det næste fix. At den næste rus ikke koster dem liv eller lemmer.

Jens Lundsgaard, leder af Kirkens Korshær i Vejle, viser rundt i byens nye stofindtagelsesrum, som Kirkens Korshær skal drive.

- Her vil være både sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter til stede til at hjælpe, fortæller Jens Lundsgaard til TV SYD.

På stedet får misbrugere adgang til fx sårpleje og de kan få målt deres blodtryk. De får også mulighed for at bruge sterilt udstyr og for at bruge en "venescanner" - et apperat, der lyser på huden og får venerne til at fremstå tydeligt. 

- Når man har været i et mangeårigt stofmisbrug, så kan man få dårlige vener, der er svære at se. Det venescanneren kan, er at den kan vise, hvor blodårene ligger henne. På den måde kommer man ikke til ramme ved siden af blodårerne, fortæller Jens Lundsgaard. Et såkaldt "fejlfix", hvor misbrugeren stikker ved siden af venen, kan føre til alvorlige infektioner, forklarer han.

quote

- De ved godt, når de sidder her, at det er livsfarligt. 

Jens Lundsgaard, leder, Kirkens Korshær, Vejle

Der er mange risici ved at tage stoffer - med stofindtagelsesrummet håber Jens Lundsgaard, at nogle af de følgeskader, som stofmisbrug har, kan forebygges.

- De ved godt, når de sidder her, at det er livsfarligt. Og det siger måske noget om, hvilken afhængighed, de kæmper med, siger Jens Lundsgaard.