TV der bevæger dig

Se Video: Chimpanserne i Givskud flytter hjemmefra

Efter 30 år med chimpanser i Givskud Zoo er det snart slut.

00:50 Luk video

Gennem mere end 30 år har gæsterne i Givskud Zoo kunnet opleve chimpanserne. De seneste år har flokken bestået af syv, men inden længe er det slut. Chimpanserne forlader parken og skal i fremtiden bo i forskellige zoologiske haver. De første to er allerede rejst.

De første to der forlod parken var chimpanserne Jenny og Djema. I denne uge tog de begge turen fra midten af Jylland til København Zoo.

Siden begyndelsen af 80'erne har der været chimpanser i Givskud Zoo og i 1987 byggede de Danmarks største chimpanseanlæg. Selvom det stadig er Danmarks største er det ikke længere tidssvarende, og det er en af grundende til, at det nu er slut med chimpanser i Givskud.

- Genetiske tests af chimpanserne i Givskud Zoo har vist, at gruppen består af flere underarter og krydsninger. Derfor er vi fra det internationale avlssamarbejde blevet anbefalet, at gruppen splittes op i flere små enheder. Det tager vi nu konsekvensen af og sender chimpanserne til forskellige zoos, hvor de kan indgå i mere passende grupper. Fokus vil derfor fremover være på gorillaen som den store menneskeabe i Givskud Zoo, siger Kim Skalborg, Biolog i Givskud.

Chimpanserne vil blive flyttet til zoologiske haver i både ind- og udland.

Se og hør formidler Lone Hoy Studskjær forklare to grunde til at chimpanserne skal flytte.

Varighed 0:50

Mere kultur