Se vilde billeder: 67 skeletter vælter op af undergrunden

I over en måned har arkæologer gravet i Vejles undergrund. Arkæologerne har fundet overraskende mange skeletter.

Arkæologerne var helt oppe at ringe, da de fandt de første knogler for lidt over en måned siden. Nu står de med 67 skeletter fra middelalderen.

- Dengang var vi helt vildt glade, og det er vi stadigvæk. Det er en klar tier på en skala fra et til ti, siger Dorthe Horn Christensen, arkæolog ved Vejle Museerne, til TV SYD.

Udgravningerne er ved at være færdige, men allerede nu har de øje på et par få skeletter mere. Skeletterne har ligget på en gammel kirkegård ved Sct. Nicolai Kirke i Vejle.

quote

Det er stadig et unikt indblik i vores forfædres levevilkår.

Dorthe Horn Christensen, arkæolog ved Vejle Museerne

- Det er så vildt, at der har været så mange skeletter på så få kvadratmeter. Overordnet set er de godt bevaret på trods af, at der blandt andet er bygget en vej oven på, siger Dorthe Horn Christensen.

Skeletterne skal nu til Odense som forskningsmateriale. Her vil de blive køns- og aldersbestemt og undersøgt for sygdomme, som kan være med til at fortælle noget om levevilkårene. Skeletterne tilhører Vejle Muserne og kan blive hjemkaldt, hvis de skal udstilles.

- Det er ikke enestående, at man finder skeletter på en gammel kirkegård, det giver jo lidt sig selv. Men det er stadig et unikt indblik i vores forfædres levevilkår, siger Dorthe Horn Christensen. 

- Og vi er stadig en masse storsmilende arkæologer, der render rundt, siger Dorthe Horn Christensen.

Hun regner med, at udgravningerne er færdige fredag eller tidligt mandag. Herefter skal entreprenørarbejdet afsluttes, og så åbner kirkegade igen midt i december. Arbejdet er blevet cirka en måned forsinket, blandt andet på grund af udgravningerne. 

Du kan se flere billeder øverst i artiklen. 

67 skeletter er fundet under vejene i Vejle centrum.
67 skeletter er fundet under vejene i Vejle centrum.
Foto: Dorthe Horn Christensen