Simone tør – mens andre syd- og sønderjyder tøver

Tal fra CVR-registret viser, at Region Syddanmark er den region i Danmark, hvor færrest åbner egen virksomhed.

Tallene fra Det Centrale Virksomhedsregister – CVR-registret – taler deres eget tydelige sprog: Sammenlignet med andre regioner er Region Syddanmark den region, der har oplevet den laveste vækst i antallet af iværksættere siden 2001.

Tallene fra 2. kvartal 2017 viser, at væksten i antallet af virksomheder i Region Syddanmark ligger på knapt 39 procent, mens antallet af virksomheder i Region Midtjylland til sammenligning er steget med mere end 54 procent i samme periode.

En af de syd- og sønderjyder, der har besluttet sig for at løbe risikoen og starte egen forretning, er 29-årige Simone Madsen fra Vejle.

I morgen åbner hun egen vinbar og vinhandel i Vejle Midtpunkt – men det sker bestemt ikke uden en vis nervøsitet:

- Det ene øjeblik synes jeg, at det hele er super fedt, og jeg er oppe at flyve. Det næste går jeg ud i mit lille køkken og slår hovedet ind i væggen og tænker – kan jeg gøre det om, siger Simone Madsen til TV SYD.

Det, der især har overrasket Simone Madsen, er mængden af love og regler, der skal overholdes og ansøgninger, der skal laves:

quote

Det ene øjeblik synes jeg, at det hele er super fedt, og jeg er oppe at flyve. Det næste går jeg ud i mit lille køkken og slår hovedet ind i væggen og tænker – kan jeg gøre det om?

Simone Vestergaard Madsen, vinhandler, Vejle

- Jeg skal sælge spiritus, så det betyder, at jeg skal have en bevilling, og hvordan er det lige, man gør med skat og moms, især når man starter selv, og selv skal stå for det hele, siger Simone Madsen.

Frygt får mange til at opgive drømmen

Hos A-kassen for selvstændige, ASE, har man ingen forklaring på, hvorfor Region Syddanmark er dårligst i hele landet til at skabe nye virksomheder. Men generelt er der ifølge ASE flere forklaringer på, at der er så få, der tør tage det skridt, Simone Madsen har taget.

ASE rådgiver ofte folk, der ønsker at starte op som selvstændig. Hos ASE oplever man, at der er tre hovedfaktorer, der afholder folk fra at blive selvstændige.

- Det første er tryghed. Det betyder meget for folk. Man siger farvel til barnets første sygedag – men hvad sker der, hvis man har et sygt barn? Dernæst er der bekymringen for, om man kan leve af den nye virksomhed – og endelig er mængden af regler, reguleringer og love, som man skal sætte sig ind i som selvstændig, en forhindring for mange, siger Niels Agerup, kommerciel direktør for ASE i Kolding, til TV SYD.

Fiasko på lur

For Simone Madsen er det en drøm, der går i opfyldelse, når hun i morgen åbner dørene til sin nye forretning. Men inderst inde sidder frygten for fiasko på lur:

Index-tal på CVR-registreringer pr. 2. kvartal 2017, regionsvis:

Region Hovedstaden: 165,42
Region Midtjylland: 154,17
Region Sjælland: 146,05
Region Nordjylland: 139,80
Region Syddanmark: 138,80

- Jeg skal jo også prøve at skille mig ud. Det er jo et rimeligt stort marked, jeg kommer ind på, og der er andre end mig, der er rigtig gode, og der er sikkert også andre, der kommer til at være billigere, siger hun til TV SYD.

Trods frygten for at hun kan ende blandt de mange iværksættere, der må dreje nøglen om igen, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen, er Simone Madsen dog ikke i tvivl om, at drømmen skal leves ud i livet:

- Jeg vil hellere om nogle år kunne sige ”jeg gjorde det fandme”, end ”gid jeg havde gjort det”, siger Simone Madsen til TV SYD.