Simons far tvinges til at være frivillig svømmetræner

Vejle Svømmeklub har et pointsystem, som betyder, at alle svømmere eller deres forældre skal være frivillige i svømmeklubben.

Når 10-årige Simon Agerbæk Juel fra Vejle skal til svømning, så er hans far næsten altid med.

Far Søren Juel sætter sig dog ikke i svømmehallens cafeteria – han er i stedet med helt nede ved bassinkanten for at hjælpe med til svømmetræningen. Han er frivillig i Vejle Svømmeklub, og det er han ikke ene om.

Faktisk skal alle svømmere og deres forældre være frivillige i svømmeklubben, ellers kan det komme til at koste dem. Svømmeklubben har nemlig et pointsystem, som betyder, at eksempelvis Simon og Søren Juel skal optjene 32 point på et år ved at være frivillige i klubben.

Gør de ikke det, så koster hvert manglende point 200 kroner i ekstra kontingent, og i yderste konsekvens kan det betyde, at man bliver smidt ud af Vejle Svømmeklub, hvis man ikke hjælper til med det frivillige arbejde.

- Det er jo pisk og gulerod. Man bliver pisket til at støtte op om børnenes svømning, men guleroden er, at man får en masse positivt tilbage, som foreningslivet kan give, fortæller Kent Iversen, der er bestyrelsesmedlem i Vejle Svømmeklub, til TV SYD.

- Man tænker ikke så meget over det. Man er jo bare en del af den her svømmeklub, og man lærer mange andre forældre at kende. Jeg mener faktisk, at det er med til at udvikle svømmeklubben, supplerer Søren Juel.

Søren Juel er træner for både Simon og hans lillebror, og det gør, at han tjener rigeligt med point.

Nogle vil mene, at det er tvang, og at man ikke længere er frivillig i ordets oprindelige betydning?

- Det kan man sige, og det er jo ikke frivillighed, som det var for 20 år siden, hvor der var mange frivillige. Vi forsøger at nyfortolke frivilligheden. Jeg kan godt forstå, at nye forældre, som ikke kender systemet, tænker, at det er et pres. Forældrene der har været i systemet længe, ser det ikke som et pres. De synes tværtimod, det er udbytterigt, siger Kent Iversen.

Vejle Svømmeklub fortæller, at pointsystemet er oprettet som en erkendelse af, at det var for svært at skaffe frivillige førhen. Nu mangler de aldrig frivillige til nogle opgaver.

Klubben har cirka 150 elitesvømmere, der deltager i stævner. Resten af svømmeklubbens medlemmer er ikke omfattet af pointsystemet.

 

Sådan får man point:

Hvor mange point, man skal have, afhænger af, hvor gammel man er, og hvilket niveau man svømmer på. Desto ældre man er, desto flere point skal man have. Man skal optjene pointene på et år. Minimum er seks point, og maksimum er 32 point, hvis man er en familie med mere end to svømmere.

Hvor mange point man får ved en aktivitet, afhænger af hvad det er. Eksempelvis giver det 8-12 point pr. år, hvis man sidder i bestyrelsen. Bager man en kage, så giver det ½ point. Hvis man skaffer sponsorater, eller man selv sponsorerer, kan man ligeledes optjene point.

Desuden kan man tjene point ved at være hjælpetræner, stå i bod, tage køkkentjans, være tidtager, official mv. Her får man 1 point for at være der 0-4 timer, 2 point for 4-8 timer og 3 point for +8 timer.

Du kan se hele pointoversigten på Vejle Svømmeklubs hjemmeside, triton-Vejle.dk
http://triton-vejle.dk/cms/ClubVejle/ClubImages/Pointsystem/VST%20Point%20bilag%202014%20.pdf