Skriftlig kontrakt giver elever praktikgaranti

EUC Syd og Syddansk Erhvervsskole indgår et samarbejde med Dansk Industri om at give garanti for en læreplads under uddannelsen.

En underskift fra eleven og en underskift fra skolen skal sikre, at elever på en række uddannelser på erhvervsskolerne i Vejle, Grindsted, Tønder, Aabenraa, Haderslev og Sønderborg får en læreplads. Et nyt tiltag Dansk Industri står bag.

Eleven skriver under på selv at søge efter en praktikplads og at være villig til at rejse langt eller flytte for at få en plads. Med skolens underskift lover denne at støtte eleven i søgningen med f.eks. vejleding til jobansøgning og cv.

Kan hverken skole eller elev finde en plads, vil Dansk Industri gå ind og hjælpe de elever, der har skrevet under på en kontrakt.

- Som brancheforening kan vi måske hjælpe ved at bruge vores netværk og høre, om virksomhederne kan presse en ekstra lærling ind, siger Sabrina Vestergaard, der er konsulent hos DI. 

Kontrakten bliver tilbudt elever på smedeuddannelsen, industritekniker-uddannelsen, automatiktekniker-uddannelsen og værktøjsmager-uddannelsen. Tre skoler i Jylland er allerede sat i gang med tiltaget. EUC SYD og Syddansk Erhvervsskole indfører kontrakterne i løbet af efteråret.

Det er første gang Dansk Industri blander sig i elevernes praktiksøgning.

- Vi er nødt til at gøre noget radikalt. Vi kommer til at mangle arbejdskraft, så vi skal have nogle flere unge ind på de her uddannelser, siger Sabrina Vestergaard, der er konsulent hos DI.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregninger kommer der til at mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte i 2025.