TV der bevæger dig

Slut med grønne og sorte poser?

Efter 22 år med sortering af grønne og sorte poser er Vejles berømte skralde-system nedslidt. Der kan ikke skaffes reservedele, så maskinen ender nok selv på ... nåja, lossepladsen.

02:15

Maskinen, der kan se forskel på grønne g sorte poser, er nedslidt.

1 af 2

Maskinen, som med fotoceller sortere flere tusinde tons grønne og sorte poser hver dag, var medvirkende til, at Vejle blev dansk mester i skrald i en årrække. Den kommune, hvor størst procentdel af skraldet bliver genbrugt.

Slidt

Det organiske skrald i de grønne poser blev nemlig lavet til kompost, som kan genbruges i borgernes haver.
 
Men efter 22 års tro tjeneste er maskinen slidt. Og der kan ikke skaffe nye reservedele.

Gul førertrøje

Derfor tæller politikerne i Vejle på knapperne:  Skal vi bygge et helt nyt system - og glemme, at kommunen gennem en snes år har opdraget borgerne til kilde-sortering?

- Vi vil naturligvis gerne være foregangskommune og beholde den gule føretrøje inden for affald og genbrug, siger udvalgsformand Søren Peschardt (S) til TV SYD.

Flere modeller

Politikerne har flere modeller at vælge imellem. Bl.a. et system, hvor husholdningsaffaldet ikke behøver at bliver sorteret i grønne og sorte poser. Ved hjælp af enzymer skilles organisk og uorganisk affald fra hinanden - og det organiske ender ikke som kompost, men bruges til biogas.

Vil flytte losseplads

Det nye system skal også være bedre til at sortere ting som plast, metal og pap fra end det nuværende system.

Samtididg skal politikerne bruge penge til at flytte hele affaldsområdet i Vejle. Den nuværende losseplads er fyldt og lukket - og når sorteringsanlægget ikke kan mere, skal der bygges nyt et sted tæt ved motorvejen.