TV der bevæger dig

Smarte koder hjælper multihandicappede børn

Multihandicappede har brug for en ensartet behandling, og det er svært, når der mange om at hjælpe dem i dagligdagen. Det laver en ny app nu om på.

Louise Caspersen og resten af personalet på Kilden, skal blot scanne QR-koden med en iPad, og så har de alle nødvendige instruktioner ved hånden. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD.

Det kræver meget forskelligt personale at passe multihandicappede børn, og det er ikke altid optimalt for børnene, der ofte ikke selv kan tale. Men det har man fundet en løsning på på døgninstitutionen Kilden i Brejning.

Her har QR-koder erstattet alenlange manualer. Det betyder at personalet blot skal scanne koderne med en iPad, og så dukker der videoinstruktioner op for den enkelte beboer, som på den måde kan få en meget mere ensartet behandling tilpasset de enkelte behov.

Det nye arbejdsredskab har også været med til at gøre arbejdet nemmere for Louise Caspersen, der er pædagog på institutionen.

- Jeg skal bare tage iPaden og scanne koden, så er instruktionerne der. Det betyder, at jeg slipper for at skulle bladre tyve sider igennem i en manual. Nu har vi den her simple arbejdsmetode, så alt kan blive gjort på samme måde for den enkelte beboer, siger hun til TV SYD.

Jeg skal bare tage iPaden og scanne koden, så er instruktionerne der. Det betyder, at jeg slipper for at skulle bladre 20 sider igennem. 

Louise Caspersen, pædagog på døgninstitutionen Kilden.

Mette Guldbrandt er stedfortræder hos Bifrost, der står for tilbud til børn og unge med handicap i Vejle Kommune. Hun fortæller, at det ikke kun er på institutionen, hvor man kan gøre nytte af QR-koderne.

-Vi kan også bruge det, hvis barnet skal på sygehuset, hvor vi tager iPaden med. Det betyder, at de, der skal behandle eller passe barnet, lynhurtigt kan agere efter de informationer. Så det betyder meget udenfor huset også, siger hun til TV SYD.

Hun fortæller, at man nu arbejder med at føre tiltaget videre, så det også fungerer, når børnene bliver ældre og skal skifte institution.

Appen er udviklet af danske Scan How og børnenes koder er sikret, så det kun er medarbejderne, der kan se instruktionerne.