Søndag går Silje på gaden

Rekordmange bruger søndagen på at samle penge ind til børnetelefonen hos Børns Vilkår.

- Jeg samler ind i dag, fordi det er svært at bære tanken om, at der er børn i Danmark, der ikke har det godt. I mit tilfælde var det måske ikke så slemt, men der er jo børn og unge, der ringer ind om selvskade, om vold derhjemme, endda tanker om selvmord. Alle skal have lov til at snakke med en voksen.

Ordene kommer fra 18-årige HF-elev Silje Nohr Jørgensen fra Gadbjerg ved Vejle. Søndag er hun en af de rekordmange 9000 danskere, som har meldt sig til at  samle penge ind til Børns Vilkår. I Syd- og Sønderjylland har 1600 mennesker meldt sig.

55.000 samtaler om mistrivsel

Søndagens bidrag fra danskerne skal bruges til arbejdet for udsatte børn og til telefonordningen i Børns Vilkår. Ifølge organisationen førte frivillige rådgivere sidste år 55.000 telefonsamtaler om mistrivsel med børn og unge, men det kunne have været mange flere. Der er ofte kø på linjen, og mange ringer forgæves. Sidste år var der næsten 140.000 ubesvarede henvendelser på børnetelefonen.

quote

De lyttede og guidede mig. Det hjalp

Silje Nohr Jørgensen, tidligere bruger af børnetelefonen.

Første gang, Silje Nohr Jørgensen ringede efter et godt råd hos børnetelefonen, var hun 10 år,  sidste gang var hun 16.
- Jeg har talt med dem om private ting, som en ung pige kan have svært ved at tale med sin egen mor om, og senest ringede jeg som efterskoleelev, fordi opholdet måske ikke var helt så fedt, som alle sagde, det skulle være. Det følte jeg mig ret alene med. De lyttede og guidede mig. Det hjalp, siger Silje Nohr Jørgensen.   

- I dag kan jeg se, at mine problemer måske ikke var så store, men dengang fyldte de sygt meget i hovedet på mig, siger hun.

Omsorgssvigt

I følge Børns Vilkår vakte 4600 af samtalerne på børnetelefonen sidste år mistanke om omsorgssvigt.
Det er helt afgørende, at børn har et sted, hvor de anonymt kan række ud efter hjælp og sætte ord på det, der er svært, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

  • Børnetelefonen hos Børns Vilkår har eksisteret siden 1987.
  • Man kan ringe til den alle dage året rundt.  Også juleaften.