Splittet byråd siger ja til udskældt butikscenter

Et flertal i Vejles byråd trodser protester fra butiksejere og Deutsche Bahn.

Et stort flertal i byrådet stemte onsdag for en lokalplan, der baner vejen for et nyt stort butikscenter centralt i Vejle. Der bliver plads til i alt 25.000 kvadratmeter udvalgsvarebutikker i projektet på posthusgrunden, der også kan rumme cafeer, erhverv og almene boliger. Tidligere har der været godsbane og posthus på grunden.

Et stærkt splittet byråd stemte for planen. Venstre, flertallet af socialdemokraterne, Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte for. To DF’ere stemte imod sammen med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og løsgængeren Christa Laursen. To socialdemokrater, Martin Jensen og Martin Sikær Kristensen, gik imod partilinjen og stemte også imod. Det giver dermed et flertal på 19 stemmer for, mens 10 byrødder stemte imod. Endeligt stemte en af socialdemokraten, Azra Hasanbegovic, blankt, mens DF’s gruppeformand Folmer Kristensen ikke var til stede ved afstemningen.

Bekymrede butiksejere

Vedtagelsen skete trods protester fra en række af midtbyens butiksejere, som inden byrådsmødet havde underskrifter mod projektet med til borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Butiksejerne frygter, at planen vil trække kunder til den ene ende af bymidten, hvor man i forvejen kan handle i storcentret Bryggen. Dels fordi lokalplanen baner vejen for mange nye butikker, dels fordi Sønderbrogade skal lukkes af og omdannes til gågade, så bilisterne får sværere ved at komme ned i den anden ende af midtbyen. 

For nylig havde 30 butikker tirsdag formiddag sat papir på vinduerne i den normale åbningstid for at vise, at lukkede butikker kan blive fremtiden, hvis byrådsflertallet holdt fast i planen.

Men tilhængerne har blandt andet argumenteret for, at projektet vil øge den samlede handel i Vejle ved at tiltrække flere udenbys kunder. 

Protest fra Deutsche Bahn

Tirsdag kom Arne Sigtenbjerggaard med et ændringsforslag, der skulle komme kritikerne lidt i møde. I forslaget, som blev vedtaget, er der loft over antallet af små butikker. Desuden må der ikke indrettes en indvendig centergang til butikkerne, så der bliver kun indgang fra gaden. Med andre ord får Vejle ikke endnu et overdækket butikscenter, men det stoppede ikke protesterne.

I sidste øjeblik kastede godsoperatøren DB Cargo (Deutsche Bahn) en potentiel bombe ind i sagen. DB Cargo transporterer gods til grunden til 10 lokale virksomheder, men er ikke blevet hørt i lokalplanens høringsfase. Dette er ifølge DB Cargo en overtrædelse af planloven, men heller ikke denne indvending kunne forhindre byrådets flertal i at vedtage lokalplanen.

Du kan se hele dagsordenen for onsdagens byrådsmøde på Vejle Kommunes hjemmeside. Punkt 221 handler om lokalplanen for posthusgrunden.