TV der bevæger dig

Succes med svinehud til kvinder

Vejle Sygehus er langt fremme med at re-konstruere kvinders bryster med svinehud. 35 kvinder har nu fået det.  

Kvinder, der har fået bortopereret deres bryst eller bryster på grund af kræft, kan nu fået en ny og bedre løsning ved en eventuel re-kontruktion. Et stykke svinehud bliver nu placeret over protesen og beskytter den. Senere hen gror svinehuden simpelthen sammen med kvindens øvrige hud m.m.  

Undgår komplikationer

En af fordelene ved at svindehuden beskytter protesen er, at kvinden undgår de komplikationer, der kan opstå ved de proteser der ellers bliver brugt på andre sygehuse. F.eks. udstødning.

En anden fordel er, at hun kan få sit bryst genopbygget, som det var før. Også selv om hun havde f.eks. en D-skål. Som det ofte er nu, risikerer kvinden at skulle "nøjes" med en A-skål, da genopbygningen sker med patientens egen hud. Ofte fra hendes lår, hvilket sætter en grænse for det nye brysts størrelse.

Flere sygehuse

Den nye metode blev taget i brug på Vejle Sygehus i juni sidste år. Hidtil har 35 kvinder fået svinehud som protese. Også Skejby Sygehus har optaget denne praksis. Susanne Arfmann, plastiskkirurgisk afdeling på Vejle Sygehus, betegner metoden som en succes og regner med, at metoden vil brede sig til andre danske sygehuse