TV der bevæger dig

TÆV DIN TEENAGER

Tanja sagde fra overfor bandeord i Fortnite: Nu kommer ordene ud af hendes egen mund

Det undrede Tanja Schmidt, hvorfor sønnen Emil absolut skulle bande, når han spillede Fortnite. Efter hun selv har siddet ved tasturet og spillet det populære spil, er hun blevet klogere.

Tanja Schmidt har taget sig til munden mere end én gang under optagelserne til "Tæv Din Teenager". Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD

FUCK!

Et ord på fire bogstaver, der er et internationalt skældsord. Det er et ord, som de fleste forældre ikke vil høre fra deres barns mund.

Sådan er det også hjemme hos Tanja Schmidt i Børkop. Her bliver der slået hårdt ned på at bande og råbe skældsord som ’fuck’. Tanja Schmidts 13-årige søn Emil spiller computerspillet Fortnite, og når han taber, så bliver han sur og bander.

Og så kan der sagtens ryge et ’fuck’ eller ’lort’ ud af teenageren. Det vil Tanja Schmidt ikke høre på.

Efter Tanja Schmidt har medvirket i tv-programmet ’Tæv Din Teenager’ i TV SYD og siddet ved computerskærmen har tonen dog fået en lidt anden lyd i hjemmet i Børkop.

Tæv Din Teenager

  • 'Tæv Din Teenager' er et program, der bliver sendt hver søndag kl. 19.30 på TV SYD. 
  • Fire forældre skal med hjælp fra en coach lære at spille computerspillet Fortnite og forvandle sig et til e-sportshold, der kan banke deres egne teenagere i spillet. 
  • Det er muligt at streame serien på TV SYD Play eller YouTube. Du kan følge programmets Facebook-side her. 
  • Det er anden sæson af programmet, der første gang blev vist i 2018. Her skulle fem forældre lære at spille skydespillet Counter-Strike. 

Og den er ikke nødvendigvis blevet bedre.

- En ting, jeg har fundet ud af ved at spille, er hvorfor, at Emil bander så meget, når han spiller, siger Tanja Schmidt.

00:19

Tanja Schmidt kan komme til råbe skældsord, når hun spiller Fortnite. Det har selv overrasket hende. Vær opmærksom på, at videoen indeholder skældsord. 

Luk video

’Saataans’

Inden Tanja Schmidt medvirkede i ’Tæv Din Teenager’ var hun helt uforstående overfor, hvorfor sønnen skulle bande så meget, når han spillede Fortnite. Ude fra køkkenet kunne hun høre Emil sige ord, som Tanja ikke engang selv kunne få over sine læber.

Dengang sagde hun:

- Emil råber fuldstændig åndsvagt, når han spiller. De der ord, der ligesom kommer ud, hvor man siger: ”Slap dog af! Hvor vildt er det der lige, som du sidder med, at det er nødvendigt at tage sådan på vej”.

Det grimme sprog bekymrede hende, og hun ville gerne have, at det skulle stoppe.

Det sker bare i kampens hede, fordi jeg bliver stiktosset.

Tanja Schmidt, deltager, 'Tæv Din Teenager'. 

- Det må han gerne lave lidt om på, sagde hun dengang.

Det var inden hun selv havde siddet foran computeren og prøvet at blive skudt eller være millimeter fra vinde.

I forbindelse med projektet i ’Tæv Din Teenager’ har Tanja Schmidt brugt flere måneder foran computerskærmen med at spille, så hun kunne blive bedre til Fortnite.

De mange timer bag tastaturet inde i spiluniverset, hvor det handler om liv eller død, har fundet en side frem i hende, som har været gemt væk længe. Meget længe. 

- Jeg bliver nødt til at være ærlig og sige: Shit man, jeg har bandet. Jeg har sagt alle de ord, som jeg har sagt til Emil, at jeg ikke gider at høre på, siger Tanja Schmidt.

Nu er det hende, der siger ’fuck’, ’satans’ og ’lort’ – og det er ikke, fordi hun har lyst til det.

00:25

Tanjas to mindste børn har også lagt mærke til, at deres mor bander, når hun spiller Fortnite. Hør her, hvordan de oplever det. 

Luk video

Ord i kampens hede

Tanja Schmidt ved godt, at hun er en vindertype.

Hun har tidligere spillet håndbold, men det var før, hun fik børn. Dengang kunne iveren efter at vinde også komme til udtryk verbalt. Den side af hende er nu kommet frem igen. Ikke på håndboldbanen, men i et computerspil. 

- Det sker bare i kampens hede, fordi jeg bliver stiktosset, siger Tanja Schmidt.

- Så måske kan jeg godt se, hvor Emil har hans temperament fra – eller i hvert fald den der spilleiver, fordi jeg kan godt fornemme, at man kan blive suget ind i Fortnite.

Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik oplever, at mange forældre bekymrer sig om det sprog, som deres barn bruger, når de gamer.

Ifølge ham er der forskel på aggression og frustration, når et barn sidder ved computeren og fyrer skældsord af. Forældrene oplever deres barns reaktion som voldsom uden at behøves at være sådan.

- Det er som regel, fordi man ser på barnet i en anden kontekst end barnet ser sig selv. Det er den her frustration, og det er den her konkurrenceånd, der kommer til udtryk for barnet, siger Christian Mogensen.

Nu har Tanja Schmidt selv bevæget sig ind på børneværelset, og det har betydet, hun ser anderledes på spilsituationen nu. Nu kommer frustrationerne fra spillet også ud af hendes egen mund.

Det er milisekunder, der gælder og det mindste udsving på netforbindelsen eller grafikkortets temperatur kommer til at betyde noget for præstationen. Det betyder, at din indsats bliver taget fra dig.

Christian Mogensen, seniorkonsulent, Center for Digital Pædagogik

Og det er meget normalt. Sproget kan også stikke af på en fodboldbane, fordi det sker er i kampens hede, forklarer Christian Mogensen.

- Det er milisekunder, der gælder og det mindste udsving på netforbindelsen eller grafikkortets temperatur kommer til at betyde noget for præstationen. Det betyder, at din indsats bliver taget fra dig, siger Christian Mogensen.

Derfor er det stadig vigtigt, at man snakker om, hvad man siger, og hvordan man taler til hinanden, pointerer han.

Det er ikke kun skældsord, der kommer ud af munden på Tanja Schmidt i den nye sæson af 'Tæv Din Teenager'. Optagelserne har også være fulde grin, smil og masser af sjov. Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD

Ikke bedre selv

Det er kommet som en overraskelse for den 41-årige mor, at hun kan finde på at bande.

- I dag flyver alle de samme eder og forbandelser ud af min egen mund, som der gør inde fra hans værelse normalt, så jeg er ikke særlig meget bedre selv, siger hun.

Selvom hun ikke er bedre selv, så har hun stadig tænkt sig at forbyde sproget i hjemmet i Børkop – uanset om man spiller eller ej. Nu har hun fået en forståelse for, hvorfor ordene kommer.

På den måde kan hun også bedre snakke med Emil om hans sprog, når han spiller Fornite.

- Hjemme hos os ser jeg helst, at der ikke bliver bandet. Det er også noget, som jeg snakker med Emil om: Hvordan taler vi til andre mennesker? Hvilke ord, der er gode at sige, og hvilke ord er dårlige at sige, siger Tanja Schmidt.

Du kan følge denne sæson af 'Tæv Din Teenager' på TV SYD Play eller Youtube. Hvis du have mere programindhold kan du også følge programmets Facebook-side. 

Mest sete på tvsyd.dk