Thomas Hartmann føler sig ikke længere hjemme i København – men han kan heller aldrig blive ’ægte jyde’

Det er snart to år siden, at den ærkekøbenhavnske komiker Thomas Hartmann flyttede med sin ven og kollega Torben Chris til Give. I dag føler han sig ikke længere hjemme i København.

Det var en stor beslutning, da Thomas Hartmann i 2021 lod sig overtale af sin ven og komikerkollega Torben Chris til at flytte med ham til Give, hvor sidstnævnte er født og opvokset. 

For hvordan ville en ærkekøbenhavnsk komiker lige passe ind i en mindre sydjysk by, og hvordan ville de lokale jyder tage imod ham?

For at lette integrationsprocessen besluttede Torben Chris at introducere Thomas Hartmann for en lang række af de ting, der gør jyder til noget særligt.

Det blev til programserien Jysk for begyndere, som komikervennerne netop er blevet færdige med at optage anden sæson af, og Hartmann vurderer selv, at det går godt med integrationen.

- Jeg begynder at føle mig som jyde. Når jeg kommer til København, så føles det føles ikke som at komme hjem, men som at komme på udebane, og jeg vil egentlig helst bare væk derfra igen, fortæller Thomas Hartmann. 

Sammen med komikerkollegaen Torben Chris prøver Thomas Hartmann i det nyeste afsnit af programserien Jysk for begyndere kræfter med nogle af de juletraditioner, der er særligt jyske.
Sammen med komikerkollegaen Torben Chris prøver Thomas Hartmann i det nyeste afsnit af programserien Jysk for begyndere kræfter med nogle af de juletraditioner, der er særligt jyske.
Foto: Respirator

Det er Torben Chris, der sammen med de mange jyder, vennerne besøger i programmerne, agerer læremester.

- Jeg synes det går pisse godt! Vi er hjulpet rigtig meget af, at Hartmanns primære hobby er biler, og det deler han jo med mange jyder, fortæller Torben Chris og fortsætter:

- Der er ikke et eneste af de steder, vi har besøgt, hvor han ikke nemt er faldet i snak med folk om det. Det er meget hans go-to, og han kan får altid lige drejet emnet ind på noget med biler.

Startskuddet på anden sæson af Jysk for begyndere er et særligt juleafsnit, der netop er udkommet på TV SYD PLAY.

'Ægte jyde' kræver tre generationer

På trods af, at Thomas Hartmann efterhånden føler sig rigtig godt integreret i det sydjyske, så er titlen som 'ægte jyde' ikke nem at opnå. 

- Jeg bliver jo aldrig af jyderne betragtet som jyde, men det er heldigvis med et glimt i øjet, når de siger det, forklarer Thomas Hartmann. 

Spørger man læremesteren Torben Chris, så kan Thomas Hartmann godt endegyldigt skyde en hvid pil efter nogensinde at blive 'ægte jyde'.

- Han kan jo føle sig som jyde, men hvis du kommer fra København, er der aldrig nogen, der kommer til at se dig som jyde. Det kræver tre generation, og det ved vi alle sammen, siger han grinende og fortsætter:

- Men vi er nået så langt, at folk her i Give tænker, at det var godt vi fik ham Thomas herover, fordi han virker alt for fornuftig til at bo i København.

Torben Chris har selv boet i hovedstaden i 17 år, inden han flyttede hjem til Give, og han får samme følelse som Thomas Hartmann, når han af og til kommer tilbage til København.

- Jeg snakkede med Hartmann om det for nyligt, hvor han sagde, at han ikke kan komme hurtigt nok derfra igen, og jeg har det lidt op samme måde.

De kommende afsnit i sæson to af Jysk for begyndere byder blandt andet på hurtige biler, jyske kvinder og noget, Torben Chris selv beskriver som det mest uansvarlige, der kan lade sig gøre inden for lovens rammer.
De kommende afsnit i sæson to af Jysk for begyndere byder blandt andet på hurtige biler, jyske kvinder og noget, Torben Chris selv beskriver som det mest uansvarlige, der kan lade sig gøre inden for lovens rammer.
Foto: Respirator

Længere åbningstider og flere take-away muligheder

Men selvom de begge ikke længere har nogen hjemlige følelser tilovers for hovedstaden, så må der vel være et eller andet, de savner derfra, ikke?

- Det at biograferne har åbent i dagtimerne, mens børnene er i skole, kan jeg godt til tider savne. Men det er der jo simpelthen ikke et marked for her i Jylland, hvor alle går på arbejde i dagtimerne, fortæller Torben Chris. 

Og selv for den indfødte ærkekøbenhavner Thomas Hartmann, er det svært at nævne noget, han savner ved at bo i København. 

- Det eneste jeg savner er bedre take-away muligheder til de dage, hvor arbejdsdagene bliver lange og man ikke orker at lave mad. Men det kommer ikke bag på os, og vi var indstillet på det, siger Thomas Hartman og fortsætter: 

- Jeg kan jo konstaterer at mit temperament passer bedre ind herover, end det gør i Købehavn.