To tidligere kræftramte vil hjælpe virksomheder til at kunne tage den svære snak

Lena Boel blev i 2014 ramt af brystkræft og Mads Hansen af en aggressiv lymfekræft i 2012. Begge er i dag erklæret raske, men da de var syge, opdagede de, hvor svært kollegaer og chefer havde det med deres livstruende sygdomme.

Hvor tæt på kan man komme som leder, og hvordan viser man bedst sin støtte? Hvad siger man lige, når en god kollega står midt i sit livs kamp og kæmper mod kræften eller anden kritisk sygdom?

Måske vælger man i stedet ikke at sige noget? De dilemmaer vil 39-årige Lena Boel fra Vejle og Mads Hansen 43 år fra Jelling gøre noget ved, og de har dannet foredragsvirksomheden 'Karriere, kemo og kampgejst'.

De kender begge om nogen, hvordan det er at få en kræftdiagnose.

quote

Man har som syg et stort behov for, at folk er meget konkrete med deres tilbud om hjælp.

Mads Hansen, Jelling

Lena Boel fik i november 2014 konstateret triple negativ brystkræft – en meget aggressiv type cancer.

- Jeg opdagede en knude i mit højre bryst, og fem dage senere blev jeg opereret. Udover jeg fik knuden fjernet, blev der også fjernet den ene æggestok. Derefter fik jeg først seks kemobehandlinger og dernæst 36 strålebehandlinger, fortæller Lene Boel. 

Mads Hansen fik i efteråret 2012 konstateret lymfekræft med en tumor i maven og spredning til alle lymfer.

- Jeg var igennem et meget langstrakt behandlingsforløb og var faktisk sat på sidelinjen i en meget lang periode, fortæller han.

Til kamp mod berøringsangst

Begge har oplevet, at arbejdskammerater og chefer kan have stor berøringsangst, når en kollega rammes af cancer, og mange ikke rigtigt ved, hvordan de skal agere og være der for deres kollega.

Derfor holder de nu foredrag for virksomheder, og hjælper dem til at blive bedre til at forstå, hvordan man tager den svære dialog med den syge kollegaer.

- Både Lena og jeg har haft gode arbejdspladser, men vi ved, der er plads til at gøre noget mere, siger Mads Hansen.

Vær konkret og lyt 

De mener, at sådan en ændring af kulturen på arbejdspladsen starter hos ledelsen. Og noget alle bør holde op med er at sige: 'du ringer bare', den dur ikke, mener de begge.

- Man har som syg et stort behov for, at folk er meget konkrete med deres tilbud om hjælp, og når man spørger ind til folks helbred, så skal man altså have tiden til at lytte, siger de begge samstemmende.

Både Lena Boel og Mads Hansen er i dag erklæret raske, og nu samler de penge ind for at kunne hjælpe andre, der rammes af kræft.

I knæk cancerugen håber de, at deres foredragsvirksomhed 'Karriere, kemo og kampgejst' kan samle omkring 200.000 kroner ind til kampen mod kræften.