Tobias er til de paralympiske lege for første gang: Har netop sikret Danmark guld

En muskelsygdom gør, at 21-årige Tobias Thorning Jørgensen har svært ved at kontrollere sine bevægelser, men alligevel har han kvalificeret sig til de paralympiske lege i dressur.

Hestestalden er ren og ryddelig. Tobias Thorning Jørgensen finder en sukkerknald frem til den hvide hest Jolene inden dagens træning. Glad hest, glad rytter, plejer han at sige, og der er også god grund til at holde humøret højt.

quote

Det er jo helt vildt, for det er første gang, jeg er af sted, og der er mange forventninger til en.

Tobias Thorning Jørgensen, dressurrytter ved PL 2020

Inden for et par uger er de to nemlig i Tokyo, hvor de skal repræsentere Danmark i de paralympiske lege (PL), der begynder den 24. august.

- Jeg synes, det er megafedt at komme af sted. Det er jo en drøm, man har haft altid, siger Tobias Thorning Jørgensen.

Disciplinen er paradressur, og det har krævet træning og koncentration for den 21-årige rytter at kvalificere sig til sit første PL.

- Det er jo helt vildt, for det er første gang, at jeg er af sted, og der er mange forventninger til en. Jeg kommer lidt som favorit, fordi jeg ligger nummer et på verdensrangslisten. Så der er rigtig mange forventninger, på trods af at man ikke har været i gamet så længe, siger han.

Den elektriske kørestol bruger Tobias Thorning Jørgensen til at komme omkring for at spare på kræfterne.
Den elektriske kørestol bruger Tobias Thorning Jørgensen til at komme omkring for at spare på kræfterne.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Et skjult handicap

Stalden og hestene har altid været en del af Tobias Thorning Jørgensens liv. Han fik sin første pony, allerede inden han blev født, og han har altid redet meget, selvom koordinationen ikke har været perfekt.

quote

Jeg har altid været lidt fedtmule-agtigt og væltet og var altid den langsomste.

Tobias Thorning Jørgensen, dressurrytter ved PL 2020

- Jeg har altid været lidt fedtmuleagtig og væltet og var altid den langsomste, når vi legede, siger han.

Alligevel var der ingen, der havde regnet med, at han havde et handicap. Han var springrytter, men i de tidlige teenageår blev det mere tydeligt, at han ikke var som de andre.

- Jeg kunne simpelthen ikke holde til det. Jeg faldt meget hurtigt af, og hestene løb af sted med mig, fordi jeg havde ikke så mange kræfter til at holde i dem, siger han. 

Paralympiske atleter fra Syd- og Sønderjylland

Han begyndte at få flere skader, og hans fod og knæ hævede op. Udover hævelserne brækkede han også benet og forstuvede foden.

Efter flere undersøgelser fik han konstateret en muskelsygdom, som hører under diagnosen kognitiv myopati. Han er én af kun fire i verden, der har sygdommen, og bruger til dagligt en kørestol for at spare på kræfterne.

- Sygdommen betyder, at jeg bliver meget hurtigt træt i kroppen og musklerne, og jeg er ikke særlig stærk i muskelgrupperne og har svært ved at bygge muskler op. Jeg skal hele tiden tænke over, når jeg tager et skridt, om jeg går ordentligt, for ellers så snubler jeg bare, siger Tobias Thorning Jørgensen.

Det er en stolt mor, Line Thorning Jørgensen, der skal med sin søn til paralympiske i august.
Det er en stolt mor, Line Thorning Jørgensen, der skal med sin søn til paralympiske i august.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Går i mors fodspor

Handicappet gjorde, at Tobias Thorning Jørgensen blev nødt til at lægge springridningen til side og begyndte i stedet på at ride dressur på hesten Jolene med stor succes. I 2019 vandt han guld ved EM i paradressur, og kvalificeringen til de paralympiske lege har også gjort indtryk hos mor.

- Jeg er super stolt. Det bliver en kæmpe oplevelse for ham, og han har de sidste to år virkelig kæmpet sig frem og knoklet for at opnå det her, siger Line Thorning Jørgensen.

Hun har selv taget det samme skifte fra spring til dressur, da hun kom til skade med sit ben. Derudover har hun også deltaget som dressurrytter ved PL tre gange og tager også med til Tokyo i år for at passe hesten, men også for at holde sin søn lidt i ørene.

- Tobias vil rigtig gerne have det hele med, men det er også vigtigt for ham at få hvilet og sætte sin lid til, at jeg har styr på hesten. Så kan han koncentrere sig om at komme derover og få kroppen fit og så bruge sit krudt på det, siger hun.

På hesten Jolene har Tobias Thorning Jørgensen allerede redet sejren hjem til flere stævner, heriblandt en guldmedalje til EM i paradressur i 2019.
På hesten Jolene har Tobias Thorning Jørgensen allerede redet sejren hjem til flere stævner, heriblandt en guldmedalje til EM i paradressur i 2019.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Guld i sigte

De paralympiske lege i Tokyo begynder den 24. august, men allerede den 8. august tager holdet og hesten til Tyskland for at komme i isolation. 

Den lange rejse og de mange forholdsregler bekymrer dog ikke landstræneren 

quote

Helt klar medalje og forhåbentligt også i guld.

Tobias Thorning Jørgensen, dressurrytter ved PL 2020

- Tobias er super ambitiøs og meget målrettet og har gennemgået en helt enorm udvikling i de fire år, jeg har kendt ham. Det bliver en sej rejse derned, men det skal nok gå alt sammen. Tobias har gjort det fantastisk godt til alle stævner, og vi har selvfølgelig høje forventninger til PL, siger Astrid Gemal, der er landstræner i paradressur. 

Rytteren har også selv en forventning til, hvad han skal få ud af de paralympiske lege.

- Helt klar medalje og forhåbentligt også i guld, men det er jo også bare en hest, så der kan ske alt muligt mærkeligt. Den kan have en dårlig dag, og jeg kan ride forkert, men mine forventninger hjemmefra er helt klart en medalje dernede og også af guld, siger han. 

Tobias Thorning Jørgensen og Jolene skal på banen den fra den 27. til den 30. august.