Tre fangeflugter fra psykiatriske afdelinger

Tre gange på mindre end to måneder er det lykkedes kriminelle fangere at flygte fra psykiatriske afdelinger. Pladsmangel kan være en årsag.

Først skete det den 30. juni, hvor en drabssigtet fange flygtede fra psykiatrisk afdeling i Horsens.

Den 15. august flygtede 31-årige Ziad Mohamad El Kassem fra psykiatrisk afdeling på Vejle Sygehus. Han betegnes af politiet som farlig.

Tirsdag flygtede en 22-årig mand, som sidder varetægtsfængslet i surrogat for vold og trusler fra psykiatrisk afdeling i Horsens.

- Der er en skærmning af patienter. Men det er på den anden side heller ikke et arresthus eller et fængsel, ej heller en retspsykiatrisk afdeling så der er jo en graduering af de sikkerhedsforanstaltninger vi er i stand til at tage, siger Peter Jezek, konstitueret oversygeplejerske for psykiatrisk afdeling Vejle.

Når en fange placeres på en psykiatrisk afdeling kan det enten skyldes, at der er pladsmangel på de retspsykiatriske afdelinger - eller at en fange skal mentalundersøges. Og specielt det første, kan være et problem.

- Det er en enorm stigning der sker i retspsykiatrisk patienter i disse år, det stiger med 15 % om året. Det lyder måske ikke af meget, men det er jo en fordobling hver femte år, så det bliver nogle ganske voldsomme tal efterhånden, siger Peter Fristed, ledende overlæge på psykiatrisk afdeling i Middelfart.

Middelfart er en retspsykiatrisk afdeling, som er mere sikret end de afdelinger, hvor der er en åben og en lukket afdeling. Men der er kun 70 pladser i Middelfart, forklarer Peter Fristed

- Men 85-90 patienter har hele tiden brug for indlæggelse, og derfor vil de resterende ende i den almindelige psykiatriske afdeling, siger han.