TV der bevæger dig

Udenlandske svindlere hyrer danske hælere

Internetsvindlere benytter i stigende omfang muldyr til at begå deres forbrydelser. Muldyr videreformidler hælervarer, som for eksempel netbutikker bliver svindlet til at sende til dem ved hjælp af falske eller stjålne kreditoplysninger.

04:36

Martin Lindberg Sørensen må ofte ringe til kunderne for at sikre, at alt er i orden.

1 af 2

Indehaveren af netbutikken Funsport i Vejle, Martin Lindberg Sørensen, bliver jævnligt udsat for svindel eller forsøg på svindel. Senest har han tabt 3.800 kroner på at sende varer til et muldyr i Nordjylland.

Varerne var bestilt fra Østeuropa med kreditoplysninger, som bagmanden ulovligt havde fået fingre i.

- Jeg er efterhånden nødt til at tjekke hver eneste ordre, så vi ikke sender varer til de forkerte, siger Martin Lindberg Sørensen.

Han savner opbakning fra politiet til at komme forbryderne og deres muldyr til livs.

I modsætning til almindelige forbrugere kan netbutikker ikke få erstattet deres tab af banken.

Ansættelseskontrakter

Muldyrene indgår ofte en ansættelseskontrakt med deres bagmænd, og de får typisk ti euro for at sende en pakke fra en netbutik videre til en adresse i udlandet.

Organisationen Dansk Internet Handel anslår, at de danske netbutikker bliver svindlet for ti millioner kroner om året. Det er dog kun en brøkdel af den samlede handel på godt 50 milliarder kroner.

Kommunikationschef Henrik Theil, Dansk Internet Handel, råder netbutikkerne til at bruge databaser til at tjekke de enkelte handler, så det kan ske automatisk.

Senioranklager Jette Ruben, Nordjyllands Politi, siger, at politiet har svært ved at finde frem til muldyrene og deres bagmænd, da netsvindlen sker på tværs af politikredsene. Politikredsene udveksler ikke automatisk oplysninger om anmeldelser om netsvindel, så det er svært at finde en sammenhæng mellem de enkelte anmeldelser.

Jette Ruben håber, at planerne om et center mod internet-kriminalitet bliver til en realitet.

- Vi har brug for teknik og ressourcer, siger politianklageren.

Bagmændene skal sagsøges i deres hjemland, men de danske muldyr kan dømmes for hæleri i en dansk ret.

Se også TV SYD Nyheder 19.30.