Udlændingestyrelsen: Vi er blevet overhalet af, hvor meget det fylder i Sandvad

Asylcenteret i Sandvad nord for Vejle kan huse beboere med eksempelvis kriminel fortid eller med misbrugsproblemer, oplyser Udlændingestyrelsen.

Opdatering
Artiklen er opdateret med oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om minister Mattias Tesfayes deltagelse i borgermødet.

Borgerne i Sandvad vil gerne have klart svar på, hvem der i den nærmeste fremtid skal bo på byens asylcenter. 

Det så de gerne, at såvel integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye som politiet og Udlændingestyrelsen møder op i landsbyen og giver et realistisk billede af på borgermødet fredag aften.

Ministeren meldte onsdag afbud med den begrundelse, at det er Udlændingestyrelsen, der har truffet beslutning om, at gruppen af asylanter skal placeres i Sandvad. Men torsdag har Udlændingestyrelsen takket ja til at deltage i borgermødet, hvor også Sydøstjyllands Politi og en række Christiansborg- og lokalpolitikere tropper op.

Normalt svarer kommunerne eller Røde Kors, der driver centrene, på spørgsmål, når nogen fra lokalsamfundet henvender sig.

- Det havde vi egentlig også tænkt os i denne situation, men vi er lidt blevet overhalet af, hvor meget det her fylder. Og nu tænker vi, at vi må gøre noget nu, begrunder Grith Sandst Poulsen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen, sin deltagelse med.

Grith Sandst Poulsen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen,  deltager fredag i borgermøde i Sandvad ved Vejle.
Grith Sandst Poulsen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen, deltager fredag i borgermøde i Sandvad ved Vejle.
Foto: Udlændingestyrelsen

Kriminelle eller ej

I august fik Vejle Kommune og landsbyens beboere at vide, at asylcentret skal tage imod asylansøgere med særlige behov, altså blandt andet personer med handicap. Siden har artikler i Ekstra Bladet rejst tvivl om, hvorvidt centeret også skulle huse kriminelle. 

Ifølge avisen er der blandt andet dømte mordere og sædelighedsforbrydere blandt de kommende beboere. Det har skabt utryghed blandt beboerne.

quote

Vi udtaler os ikke om, hvad de enkelte har på deres straffeattest.

Grith Sandst Poulsen, vicedirektør i Udlændingestyrelsen

Grith Sandst Poulsen kan ikke bekræfte, om der er tidligere dømte drabsmænd og sædelighedsforbrydere blandt asylcenterets nye beboere.

- Målgruppen for centeret kan rumme alle mulige forskellige typer. Det kan blandt andet også være folk med kriminel fortid eller med misbrugsproblemer. Men vi udtaler os ikke om de eventuelle kriminelle forhold, der måtte være i beboernes fortid. Vi udtaler os ikke om, hvad de enkelte har på deres straffeattest, understreger hun.

- Vi har et center med kapacitet til 20 personer. Lige i øjeblikket er der 14, men det ændrer sig over tid. Målgruppen er en gruppe, der ikke kan rummes i det ordinære asylcentersystem, fordi de kræver meget pleje og pædagogisk støtte.

Politi på patrulje

Heller ikke Sydøstjyllands Politi vil udtale sig om, hvilken type beboer, der kommer til at bo på centeret i Sandvad. Politiet ser det som sin væsentligste opgave at skabe den nødvendige tryghed i området.

- Det virker, som om beboerne lige nu er meget utrygge, og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe med at få ro på. Vi vil komme meget derude og samtidig sørge for, at landpolitiet kommer forbi, siger Morten Anker Jensen, politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Politikere dukker op

Ifølge Vejle Amts Folkeblad dukker folketingspolitikerne Kristian Thulesen Dahl (DF), Mads Fuglede (V) og Birgitte Vind (S) op sammen med Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) og den socialdemokratiske spidskandidat Martin Sikær fra byrådet i Vejle.

Borgermødet finder sted fredag aften kl. 19 på Kollerup skole.