Unge bekæmper ensomhed ét måltid ad gangen

64.000 unge mellem 15 og 25 år føler sig ensomme. Nøglen til at gøre det tal mindre er noget så simpelt som en fællesspisning - for ensomhed mistrives i fællesskaber.

Har du ingen rigtige venner? Føler du dig udenfor? Tænker du, at ingen forstår dig eller interesserer sig for dig?

Hvis du kan svare ja på et eller flere af spørgsmålene, så skal du først og fremmest vide, at du langt fra er den eneste, der har det sådan. 

Over 350.000 danskere føler sig ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed ofte ensomme. Heraf er 64.000 unge mennesker mellem 15 og 25 år, der ofte eller altid føler sig alene. 

- Der er et utrolig stort pres på de unge, når det kommer til at skulle passe ind i sociale fællesskaber. Man skal gerne være så perfekt som muligt, og hvis man bare skiller sig en smule ud, så er det nemt at komme til at føle sig anderledes og forkert, fortæller Anna Rønberg Holgersen, der er ung frivillig og repræsentant for Ungehuset Værket i Vejle.

Mulighed for at møde nye mennesker og danne netværk

I den her uge arrangerer Folkebevægelsen mod Ensomhed for fjerde år i streg den landsdækkende begivenhed “Danmark spiser sammen”. 

Formålet er at gå til kamp mod ensomheden ved at bringe mennesker sammen og skabe fællesskaber gennem måltider og fællesspisning. 

Ud over et varmt aftensmåltid var der også mulighed for at spille spil og synge med ved fællessang.
Ud over et varmt aftensmåltid var der også mulighed for at spille spil og synge med ved fællessang.

Én af fællesspisningerne bliver afholdt i Spinderihallerne i Vejle. Arrangementet hedder “Unge Spiser Sammen”, og her får unge mellem 15 og 25 år mulighed for at møde nye mennesker og danne nye netværk, samtidig med at de får et varmt aftensmåltid.  

- De unge er fremtiden, og hvis de allerede føler sig usikre og ensomme nu, hvordan skal de så turde folde sig ud i voksenlivet? spørger Anna Rønberg Holgersen. 

Syv råd mod ensomhed

1. Se ensomheden i øjnene: Mange skammer sig over at være ensomme, men det bedste, du kan gøre, er at se ensomheden direkte i øjnene uden at slå dig selv i hovedet med en masse negative tanker. Når du erkender dine følelser af ensomhed, så erkender du også, at du har behov for hjælp og forandringer i dit liv.

2. Bliv klogere på din ensomhed: Jo bedre man forstår et problem, jo lettere er det at løse det. Brug derfor tid på at finde ud af, hvorfor du føler dig ensom, og hvor længe det har stået på. 

3. Opsøg ligesindede: Nogen gange kan man have oplevelsen af at stå meget alene i en situation eller med sine følelser, tanker, livsomstændigheder eller personlighed. Her kan det være hjælpsomt at opsøge nogen, som forstår, hvordan man har det, fordi de selv har oplevet eller prøvet noget lignende.

4. Find en fritidsinteresse, hvor du møder andre: Vejen til at falde i snak er kortere, når I er fælles om noget. Der er over 100.000 klubber og foreninger i Danmark, så mulighederne er mange. Måske kunne frivilligt arbejde være noget for dig?

5. Øv dig i at tage kontakt til andre: At tage kontakt til andre kan føles skræmmende, men jo mere du øver dig, jo lettere bliver det. Start bare med at sludre lidt med folk, som du møder i løbet af dagen.

6. Saml mod til at tage initiativet: Det kræver mod at række ud efter andre, at spørge om de vil med i biografen, på café eller hvad du har lyst til. Find modet frem, og stol på, at det kan lade sig gøre.

7. Opsøg råd og hjælp: Et vigtigt skridt på vejen til at få det bedre er at sætte ord på, hvordan du har det. Sig det lige ud af posen: “Jeg føler mig ensom”. Hvis det er alt for svært at handle på følelsen på egen hånd, kan du opsøge hjælp via internettet, telefonrådgivninger, hos egen læge eller eventuelt hos en psykolog.

Kilde: Mindhelper og Psykiatrifonden

Ingen skam over ensomhed

Anna Rønberg Holgersen har selv oplevet at føle sig ensom uden at vide, hvilke muligheder hun havde for at bekæmpe ensomheden. 

Derfor er hun med til at arrangere fællesspisningen for de unge i Vejle, og hun håber, at arrangementet kan få de unge til at indse, at de ikke står alene med ensomheden.

- Ensomhed er ikke noget, man skal skamme sig over. Der er mange muligheder for at komme ud af det, og vi er mange, der med glæde vil give et smil med på vejen, fortæller Anna Rønberg Holgersen. 

På Danmark Spiser Sammens hjemmeside kan du se, hvor du kan spise med resten af ugen.

Maden blev tilberedt og serveret af elever fra Syddansk Erhvervsskole.
Maden blev tilberedt og serveret af elever fra Syddansk Erhvervsskole.