Universitet opruster i Jylland

Syddansk Universitet har planer om at udflytte studiepladser fra Odense til blandt andet Esbjerg, Kolding, Vejle og Sønderborg for at leve op til krav fra folketingsflertal.

Hvis du har en drøm om at gå på universitet, men ikke rigtig har lyst til at flytte til enten Odense, Aarhus eller København, bliver det snart muligt bare at blive boende i Syd- og Sønderjylland. 

Syddansk Universitet (SDU) opererer nemlig med planer om at opskalere tilstedeværelsen i de jyske byer i Syddanmark. 

Blandt andet vil SDU skabe et helt nyt campus i Vejle inden for uddannelser som IT, ingeniørområdet og sundhed.

Foruden Vejle opruster SDU nu også i Kolding, Esbjerg og Sønderborg. 

SDU er lige nu i tæt dialog med Vejle Kommune og erhvervslivet om at afklare mulighederne for at etablere en ny campus i Vejle med en vifte af uddannelser inden for IT, ingeniørområdet og sundhed. 

Aktuelt er SDU i dialog med UCL Professionshøjskole og Erhvervsakademi i Vejle om mulige samarbejder. Hensigten er at sikre en studieby med et attraktivt studiemiljø. 

I sommer blev et flertal i Folketinget enige om, at universiteterne i landets fire største byer skal reducere eller udflytte hver tiende studieplads for at skabe en ny geografisk uddannelsesbalance. 

Senest den 12. januar skal universiteterne derfor aflevere en plan for den øvelse til undervisningsministeriet. Men det bør for SDUs vedkommende ikke ske på bekostning af en reduktion af studiepladser i Odense. Derfor har det syddanske universitet valgt at udflytte i stedet for at skære i studiepladser.

Den nye udflytningsplan har været under udarbejdelse siden sommer, og den blev i sidste uge godkendt af universitets bestyrelse.

SDU i Esbjerg.
SDU i Esbjerg.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Jura til Esbjerg i 2023

Udflytning af studiepladser er ikke noget nyt for SDU, der allerede i dag har 21 procent af studiepladserne placeret i campusbyerne i Sønderborg, Slagelse, Kolding og Esbjerg.

Sidste år flyttede SDU blandt andet ind i en ny bygning i Esbjerg, som er fysisk forbundet med professionshøjskolen UC Syd.

Samtidig har SDU haft et tæt samarbejde med Region Syddanmark, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt, Sygehus Sønderjylland, Psykiatrien, Almen Praksis og Gigthospitalet, som har ført til, at SDU fra næste år tilbyder medicinuddannelse i Esbjerg.

Desuden er det hensigten at søge om at etablere en helt ny bachelor og kandidatuddannelse i jura i byen. SDU indgiver en ansøgning i februar om oprettelse uddannelsen i Esbjerg fra sommeren 2023.

Aktivitet i Kolding og Sønderborg

I Sønderborg samarbejder SDU med virksomhederne Danfoss og Linak samt Region Syddanmark og Sønderborg Kommune om uddannelse og forskning inden for industriel elektronik og industriel mekanik.

SDU vil desuden undersøge mulighederne for at etablere to nye uddannelser i psykologi, sundhed og velfærdsteknologi og en engelsksproget kandidatuddannelse i statskundskab.

I Kolding tager SDU fra sommeren 2022 en ny bygning i brug sammen med UC Syd. I forvejen arbejder SDU tæt sammen med Designskolen i Kolding, Kolding Kommune samt Business Kolding.

SDU overvejer at flytte et større antal pladser fra uddannelsen i Data Science og hele kandidatuddannelsen i Journalistik (Cand. public.) fra Odense til Kolding. SDU er desuden i dialog med Kolding og Vejle om placering af ingeniøruddannelser i Trekantområdet.

Udflytning af studiepladser til Jylland frem mod 2025