Utrygge borgere er endnu mere utrygge efter møde

Efter et 2,5 times langt borgermøde er borgerne i Sandvad blevet bekræftet i, hvem der skal bo på asylcenteret Center Sandvad.

Kriminelle og sædelighedsforbrydere.

Det er dém, som skal bo på asylcenteret Center Sandvad. Det fortæller Kirsten Paugan, der er formand for beboerforeningen i Sandvad til TV SYD lørdag.

Det kommer i kølvandet af et borgermøde i Kollerup Multihal, hvor blandt andet vicedirektør i Udlændingestyrelsen Grith Poulsen, souschef i asylafdelingen i Røde Kors Carsten Isaksen, og Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) deltog sammen med omkring 300 borgere.

Borgerne i Sandvad vil gerne have klart svar på, hvem der i den nærmeste fremtid skal bo på byens asylcenter - og fredag fik de svaret. 

Vicedirektør i Udlændingestyrelsen Grith Poulsen under borgermødet fredag.
Vicedirektør i Udlændingestyrelsen Grith Poulsen under borgermødet fredag.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

- Vi er blevet bekræftet i, at det er kriminelle og sædelighedsforbrydere, som skal bo på centeret, siger Kirsten Paugan.

Under borgermødet bliver vicedirektør i Udlændingestyrelsen Grith Poulsen spurgt, om der kommer morddømte eller dømte sædelighedsforbrydere til centeret i Sandvad.

- Det kan jeg sige helt klart, at det kan jeg bestemt ikke garantere. Det kan jeg heller ikke garantere, at dine naboer heller ikke er, siger hun, mens salen fyldt af borgere buhede.

Kirsten Paugan fortæller, at borgerne i Sandvand ikke er blevet mere trygge efter fredagens borgermøde. 

- Folk er bange. Det er børn, voksne og ældre, der er rystet i deres grundvold. Der er ikke nogle, der er trygge ved det, der sker, og der er ingen, der er trygge efter mødet i fredags. Folk er blevet mere utrygge efter borgermødet, siger hun.

Der var stor opbakning til borgermødet fredag.
Der var stor opbakning til borgermødet fredag.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Tvivl om kriminelle

I august fik Vejle Kommune og landsbyens beboere at vide, at asylcentret skal tage imod asylansøgere med særlige behov, altså blandt andet personer med handicap. Siden har artikler i Ekstra Bladet rejst tvivl om, hvorvidt centeret alene skulle huse handicappede, men måske også kriminelle og sædelighedsforbrydere.

Problemet for Kirsten Paugan er, at hele sagen om de kriminelle beboere er sneget ind ad bagdøren. Hun føler, at borgerne og familierne i Sandvand skal bruges som prøveklud for Udlændingestyrelsen.

- Det her startede med et lokalt problem, som har udviklet sig et kommunalt problem, og nu er et landsproblem. Ministeriet dækker over ting. Derfor er det heller ikke for sjov, når borgerne på den her måde råber en minister op, siger hun.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) var inviteret til borgermødet, men udeblev. Mads Fuglede, der er Venstres ordfører for udlændinge og integration, har indkaldt integrationsministeren i samråd.

- Det mindste, man kan forlange af en minister og en myndighed, er, at de fortæller sandheden og tager debatten med åben pande, siger han. 

Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, deltog også på borgermødet.
Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, deltog også på borgermødet.
Foto: Jonatan Dybro, TV SYD

Lejekontrakt mellem Vejle Kommune og Røde Kors

Under borgermødet fortalte Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, at han ikke var bekendt med, at det var en beboergruppe, som kunne være tidligere kriminelle

- Det er Vejle kommune, som er udlejer af bygningen til Røde Kors, og den lejekontrakt er ikke forlænget endnu, sagde han under mødet.

Jens Ejner Christensen understreger dog, at han ikke synes, det skal være en diskussion, hvor man stiller sig i hver sit hjørne i stedet for at finde en fælles løsning. 

Derudover fortæller han, at Vejle Kommune ikke juridisk kan ophæve kontrakten med Røde Kors, men man kan lade være med at forlænge den om et år, når den udløber. 

Grith Sandst Poulsen fortalte til TV SYD den 4. november, at hun ikke kan bekræfte, om der er tidligere dømte drabsmænd og sædelighedsforbrydere blandt asylcenterets nye beboere.

- Målgruppen for centeret kan rumme alle mulige forskellige typer. Det kan blandt andet også være folk med kriminel fortid eller med misbrugsproblemer. Men vi udtaler os ikke om de eventuelle kriminelle forhold, der måtte være i beboernes fortid. Vi udtaler os ikke om, hvad de enkelte har på deres straffeattest, understreger hun.