Vagtlæge havde for mange vagter

Region Syddanmark er under sagen fra Fyn, hvor en 36-årig kvinde døde af en blodprop efter at have konsulteret en vagtlæge, blevet opmærksom på, at der ikke er tilstrækkelig klare regler for antallet af den enkelte læges vagter i lægevagtordningen. Sundhedsstyrelsen har samtidig frataget den pågældende læge retten til at rådgive og behandle patienter i lægevagten.

Problematikken er blevet tydelig efter, at en 36-årig kvinde fra Glamsbjerg på Fyn i marts 2014 døde af en blodprop. Forinden havde hun været i kontakt med en læge i lægevagten i Region Syddanmark, der ikke opfangede, at kvinden havde brug for akut hjælp.

Nu viser en gennemgang af vagtplanen for lægevagten, at den pågældende læge har haft et meget stort antal vagter. I perioden fra 1. marts til 29. april har lægen haft 38 vagter i lægevagten samtidig med, at han tilsyneladende har drevet sin praksis i dagtiden.

- Det er synes umiddelbart ikke forsvarligt at tage så mange vagter i streg, hvis man samtidig har en lægepraksis, som man driver om dagen. Så vil der ikke være nok tid til at restituere og hvile sig, så man er stand til at hjælpe og rådgive patienter. Derfor må vi have regler om det, fastslår Bo Libergren(V), der er formand for Region Syddanmarks sundhedssamordningsudvalg.

Region Syddanmark har derfor indkaldt til et ekstraordinært samarbejdsudvalgsmøde for at drøfte dette med lægernes repræsentanter.

- Af hensyn til patienternes sikkerhed bliver vi nødt til at stramme op på vores vagtinstruks, og derfor vil på mandag drøfte dette med lægerne. Det er ikke acceptabelt, hvis de kan tage vagter i et uforsvarligt omfang, siger Bo Libergren.