Var det noget med en 3000 år gammel bajer?

I samarbejde med Nationalmuseet bliver Egtvedpigens Bryg i dag lanceret.

Nu bliver det muligt at smage Danmarks ældst kendte øl. Bryggeriet Skands har ud fra undersøgelser fra Egtvedpigens grav forsøgt at skabe en øl svarende til den Egtvedpigen fik med som gravgave for over 3300 år siden.

Analyser har vist, at den øl der stået i en barkspand ved siden af Egtvedpigen indeholdte hvedemalt, honning, mose-pors og tytte- eller tranebær.

Ud fra det satte nationalmuseet og Bryggeriet Skands sig sammen om at udvikle den berømte bronzealderpiges gravøl. Så godt det nu kunne lade sig gøre.

- Vi havde ?facitlisten? til øllen, men udfordringen var at finde forholdet imellem ingredienserne, og der måtte vi smage os frem. Så ligner vores nye bryg den drik, Egtvedpigen fik med i graven? Det kan vi ikke vide, men det er et kvalificeret bud, siger Peter Steen Henriksen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet.

Fra i dag af kan Egtvedpigens Bryg købes på Nationalmuseet og på længere sigt vil man også kunne smage øllen i museumsbutikken i Kongernes Jelling.

 

Fakta: Egtvedpigen

- Egtvedpigen blev begravet i bronzealderen i 1371 f.Kr. i en egetræskiste, som blev dækket af gravhøjen Storehøj. Højen ligger i nærheden af Egtved By vest for Vejle.

- Egtvedpigen blev begravet i en kort trøje og et knælangt skørt lavet af snore. På maven havde hun en bælteplade af bronze, på hver arm bronzeringe og i øret en spinkel ring.

- Hun fik også flere genstande med i graven: en æske af bark med en bronzesyl og resterne af et hårnet og en lille barkspand med en gæret drik i.

- Egtvedpigen var 16-18 år gammel, da hun døde - det viser hendes tænder. I dag er de blandt det sidste, der er tilbage af hende, udover hår, hjerne og lidt hud.