TV der bevæger dig

Vejle som frikommune: Nemmere at hjælpe de ledige

Frihed fra tunge bureaukratiske regler kommer de ledige vejlensere til gode. Det mener lokalpolitikerne selv. Mandag er byen vært for konference om frikommunerne.

Foto: ARKIV

Flere selvstændige beslutninger og færre meningsløse regler har lettet dagligdagen for beboerne i Vejle. Sådan lyder statusmeldingen, efter at Vejle har fungeret som frikommune i to år.

I 2012 blev Vejle og Fredericia og syv andre kommuner udnævnt som frikommuner. Forsøget løber frem til 2015 og giver kommunerne mere selvstyre. Mandag skal de ni kommuner sammen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager diskutere, hvad der er kommet ud af forsøget indtil nu.

I Vejle mener de selv, at forsøget har lettet bureaukratiet meget:

- Vi ønskede at komme af med de ufravigelige tidsfrister, meningsløs aktivering, unødig administration og dobbeltarbejde, der ikke gavnede nogen, fortæller Jens-Ejner Christensen, formand for Vejles Kommunes Arbejdsmarkedsudvalg.

Igennem forsøget har Vejle blandt andet ændret på beskæftigelsesindsatsen, så hver enkelt ledig kommer igennem sit eget individuelle forløb.

- Vores forsøg betyder, at medarbejderne kan prioritere deres ressourcer og i langt højere omfang tage udgangspunkt i de behov, den enkelte ledige har, siger Jens-Ejner Christensen.

- Vi holder ikke møder for mødernes skyld. Vi holder møder, når det hjælper borgeren. Det tror vi på virker ? og det håber vi vil smitte af på lovgivningen, siger Jens-Ejner Christensen.

Konferencen mandag handler om, hvad der skal ske med kommunerne, når forsøget slutter til nytår 2015.

 

Eksempler på forsøg, Vejle er i gang med som frikommune

- Flere praktikpladser til unge
- Løntilskud til kontanthjælpsmodtagere i private virksomheder
- Iværksætterforløb til ledige
- Individuel hjælp til hver enkelt ledig
- 7.-9. klasses elever i folkeskolen får 20 minutters motion om dagen i stedet for traditionel idrætsundervisning.

 

Læs mere om, hvad Vejle har gjort som frikommune