Vejle vil sætte stopper for underbetalt arbejdskraft

Vejle Kommune er på vej med arbejdsklausuler, der skal forhindre underbetalt arbejdskraft i kommunens byggerier. Den lokale LO-formand er begejstret og kalder beslutning positiv.

Et bredt flertal på 28 af 31 byrådsmedlemmer i Vejle har vedtaget, at forvaltningen til byrådets næste møde 5. november skal fremlægge et konkret forslag til, hvordan arbejdsklausuler kan indarbejdes i kommunens udbud af bygge- og anlægsarbejder.

Beslutningen kommer i kølvandet af et nyt cirkulære, hvor regioner og kommuner opfordres til at øge brugen af arbejdsklausuler, selv om de modsat staten ikke er forpligtet til det.

- Det er meget tilfredsstillende, at Vejle Kommune følger opfordringen, siger Hanne Ellegaard, formand for LO Vejle, og tilføjer:

- Vi vil gerne sikre, at arbejde udført i Danmark foregår på danske løn- og arbejdsvilkår. Her er arbejdsklausuler et godt redskab til at undgå løntrykkeri og social dumping og dermed dæmme op for unfair konkurrence over for virksomheder, der følger overenskomsterne og opfører sig socialt ansvarligt.

Vejle Kommune havde i 2013 problemet tæt inde på livet i forbindelse med byggeriet af 45 handicapboliger på Skansebakken i Brejning.

Flere kommuner arbejder på indføre arbejdsklausuler, der også bruges til at få firmaer, der får bygge- og anlægsarbejder fra kommunen, til at tage medansvar for at uddanne unge mennesker.

Således har Kolding Kommune for nylig besluttet, at arbejdsklausuler ikke kun skal gælde for kommunens egne byggeprojekter, men også for byggeri, der modtager økonomisk støtte fra kommunen.