TV der bevæger dig

Vejlegården: Radikal advarsel

Der er ingen grund til at foreslå ændringer af "den danske model", mener radikal arbejdsmarkedsordfører. Han advarer Venstre mod at regulere konfliktretten.

Redaktør Mogens Gregers Madsen, Vejle Amts Folkeblad, ønsker politisk indgreb. Men radikal ordfører advarer mod at pille ved konfliktretten. (arkivfoto)

Den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq advarer nu Venstre mod at foreslå et forbud mod at etablere blokade og sympatikonflikt, når en virksomhed har tegnet overenskomst med et andet fagforbund.

Meget skeptisk

- Jeg er meget skeptisk over for at regulere konfliktretten, siger han til Ritzau.

På baggrund af den verserende konflikt mellem 3F og Restaurant Vejlegården i Vejle foreslår Venstres fungerende politiske ordfører Inger Støjberg, at det skal være ulovligt at etablere en blokade mod en virksomhed, som har tegnet en overenskomst.

Bør klappe hesten

3F blokerer og konflikter mod Vejlegården, fordi restauranten har tegnet overenskomst med Kristelig Fagbevægelse, Krifa.

Men Støjberg burde lige "klappe hesten" først, siger Nadeem Farooq.

- Jeg kan godt forstå, at der er opstået en ophedet debat, for det ser ikke kønt ud udefra.

- Men jeg tror alligevel, at man skal være meget påpasselig med at involvere sig politisk. Som jeg forstår det, så er de aktiviteter, der finder sted, inden for "skiven" af den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Nadeem Farooq.

Og før man begynder at pille ved den danske model, skal man tænke sig grundigt om, mener han.

- Det her er faktisk meget kompliceret. Der er tale om en konfrontation mellem forskellige rettigheder: Rettigheden til konflikt og strejke på den ene side og foreningsfriheden på den anden side.

- Man kan godt mene, at 3F går for vidt, men vi skal jo ikke begynde at lave om på den danske arbejdsmarkedsmodel, bare fordi det begynder at gøre ondt, siger Nadeem Farooq.

Vil gerne drøfte

Selvom han tager afstand fra Støjbergs forslag, så vil Nadeem Farooq gerne tage en overordnet debat om, hvorvidt den danske model trænger til en justering.

- Hvis man gerne vil tage en fordomsfri debat, så skal den ikke handle om, hvem der er uretfærdige overfor hvem i den aktuelle konflikt i Vejle. Vi er nødt til at have fagretten belyst grundigt og have arbejdsmarkedsforskerne ind over, siger han.

Efterlyser indgreb

Vejle Amts Folkeblads (VAF) redaktør, Mogens G. Madsen, har efterlyst et politisk indgreb, fordi 3F blokerer for, at avisen kan trykke en annonce for restauranten.