Verdensarv i Vejle: Her fik Danmark sit navn

Danmarks første monument på Unescos verdensarvsliste er tidligere blevet spraymalet med graffiti.

Jelling er fyldt med skelsættende begivenheder og symboler på Danmarkshistorien. Kongeriget Danmark blev grundlagt og fik sit navn her, mens Jellingstenene markerer overgangen til kristendommen.

Jellingmonumenterne består af Jellingstenene, to gravhøje og Jelling kirke.

solnedgang ved Jellingstenene
Jellingstenene kan besøges helt gratis.
Foto: Frame & Work

Hvorfor er Jellingmonumenterne verdensarv?

I 1994 fik Danmarks sin første attraktion på Unescos verdensarvsliste. Jellingmonumenterne, bestående af Jelling Kirke, Jellingstenene og to gravhøje, blev optaget som et kulturelt stykke verdensarv på Unescos verdensarvsliste.

Unescos begrundelse for optagelsen er, at Jellingmonumenterne er fremragende eksempler på den hedenske nordiske kultur.

- Det særlige ved Jelling er, at det var første sted i Danmark, der blev Unesco verdensarv. Dengang var der ikke så meget opmærksomhed, og det var ikke en folkelig begivenhed på samme måde, som det er i dag. I dag får det større og større bevågenhed, og der er en del besøgende, også fra udlandet, der kommer på besøg, fordi det er verdensarv. Det er et kvalitetsstempel, siger Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef for Kongernes Jelling.

Jelling set fra oven.
Jelling set fra oven.
Foto: Finn Byrum

Hvad står der på Jellingstenen og hvornår blev stenen rejst?

Præcist midt imellem de to høje står de to Jellingsten. Man regner med, at den mindste af Jellingstenene er rejst af Gorm den Gamle omkring år 950, mens den store Jellingsten er rejst 10-35 år senere af hans søn, Harald Blåtand.

Billede af Jellingstenens runer
Runerne på den store Jellingsten.
Foto: Roberto Fortuna

Den store sten rejste Harald Blåtand som et mindesmærke for sin far, der blev begravet i år 958 eller 959, men mange ser også stenen som ”Danmarks dåbsattest", da det er en af de ældste skriftlige kilder, der nævner ”Danmark”.

På Jellingstenen står der: ”Harald konge lod gøre disse mindesmærker efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder. Den Harald, der vandt sig Danmark al og Norge og gjorde danerne kristne”. Udover runerne er der også afbilledet et billede af Jesus på stenen.

Nogle år efter begravelsen af Gorm den Gamle gjorde Harald Blåtand Danmark til et kristent land, og derfor lavede han Jellingmonumenterne om til et kristent monument.

Solopgang ved Jelling Kirke
Solopgang ved Jelling Kirke.
Foto: Kongernes Jelling

Hærværk på Jellingstenen

Jellingstenen har været udsat for hærværk flere gange. I 1916 var den lille Jellingsten udsat for hærværk, og i februar 2011 blev den store Jellingsten overmalet med grøn spraymaling. En uge senere tilstod en lokal dreng, at han stod bag graffitien på Jellingstenen. Drengen havde Aspergers syndrom og havde derfor svært ved at skelne mellem rigtigt og forkert.

Herunder kan du se TV SYDs nyhedsindslag fra den 12. februar 2012, dagen efter Jellingstenen var udsat for hærværk.

 

Hvad er Kongernes Jelling?

Ved siden af Jellingmonumenterne ligger museet Kongernes Jelling, hvor man kan blive klogere på Jellingmonumenterne og tiden hvor de blev skabt.

Der er gratis adgang til Jellingmonumenterne, og man kan komme forbi når som helst. Kommer man om aftenen, er Jellingstenene lyst op i de montrer, som de er udstillet i.

Ved Kongernes Jelling kan man blandt andet se, hvordan man mener, Jellingestenene oprindeligt har set ud.

Udstillingen på Kongernes Jelling.
Fra udstillingen på Kongernes Jelling.
Det er en stor dag for Johan, der for første gang skal stå for en rundvisning i Jellings verdensarv. I Christiansfeld er der vinfestival i de historiske rammer. Og i vadehavet udvikler en almindelig østerssafari sig dramatisk.

Programmet Verdensklasse har lavet fire udsendelser fra Kongerns Jelling. Du kan se ét af afsnittene herover, og resten af programmerne kan du finde på Verdensklasses programside